top of page
Alphabet

Prin inima Medicinei

Pencil

10 metode prin care un student la medicina invata

Poate va intrebati cum reuseste un student de la buget sa se mentina acolo. Eu una, aveam aceasta intrebare presanta in minte, inainte sa intru la facultate. Acum mi-am creat multe strategii si vi le prezint in continuare:



Schema generala dupa care se desfasoara procesul invatarii la mine este:


AFLARE – INTELEGERE- MEMORARE


Pe langa acestea, mai sunt metode ajutatoare. Le voi aborda pe fiecare.



1. Aflarea pentru prima data a informatiei



E important sa stau la cursuri. Cateodata, energia mea este joasa si nu pot sta la toate, dar in 80% din cazuri, sunt la cursuri. Acolo e locul unde intru in contact prima data cu o informatie.


Pe langa ascultatul pasiv, imi iau notite, pentru a ma mentine implicata si atenta. Avem la toate materiile lectiile in format digital, deci as putea doar sa ascult, dar actul de a nota ce am inteles ma ajuta sa raman atenta.



2. Inteleg informatia predata


Urmatorul pas natural este sa stau cu informatiile dupa ce le-am aflat la curs si sa le ,,diger".



Eu una, invat vorbind cu tare. Iau o lectie si incep sa o citesc, sa repet, sa explic unui public imaginar ce scrie in curs. Astfel, eu vad locurile unde intelegerea e ,,in ceata" si imi fac lista de intrebari. Acest pas e crucial. In sesiune nu este suficient timp sa intelegi bine procesele, daca afli pentru prima data de ele atunci. La mine, e nevoie de timp cu informatia.


Nu zic ca nu poti sa inveti totul in sesiune, pentru prima data. Am facut-o si nu a fost placut. :)


Strategia aflare- intelegere – memorare functioneaza cel mai bine la mine pentru ca am timp sa ma joc cu informatia in prima faza, sa ,,o diger", sa ,,ma scald" in ea si dupa sa o lipesc bine de creier.

3. Memorarea celor intelese


Dupa ce am inteles cam tot, am gasit raspunsuri la intrebarile mele si am si retinut cateva lucruri, e timpul in sesiune sa memorez. La unele informatii, mai ales la cele numerice, memoria de scurta durata e implicata. Cu alte cuvinte, unele cunostinte se duc doar pana la memoria de scurta durata, altele se sedimenteaza in memoria de lunga durata.



Informatiile care sunt in memoria de lunga durata sunt cele pe care le-am inteles total si imi plac. Altfel spus, am atasat de acelea o mica incarcatura emotionala.


De exemplu, o informatie din memoria de lunga durata este nivelul glicemiei normale din sange: 65-110 mg/dl. Ea s-a sedimentat bine pentru ca bunicul meu are hiperglicemie si ma intreseaza acest numar pentru el.


Nu retin tot ce-mi propun sau nu retin pe termen lung, dar e ok. E normal sa ne reamintim constant anumite lucruri.


Eu inca mai pun intrebari din materia de anul 1. Poate nu pusesem prea mult accent in primul an pe anumite lucruri, pentru ca nu le gaseam utile, dar avansand, realizez ca orice facem se leaga si avem nevoie de toate lucrurile pe care le invatam.



Pe langa cele trei etape principale, sunt pasi aditionali pe care ii includ:



4. Cartonase


Chiar de dinainte de facultate, din liceu, imi faceam cartonase, care au pe fata o intrebare si pe spate raspunsul pe care e nevoie sa il stiu. Din ele ma asculta mama , bunicul sau fac si singura, cat mai des, in fiecare zi, pentru retinere.



Nu te astepta sa intelegi sau sa retii unele lucruri din prima. Cu cartonase, ma simt si jucausa, schimband metoda clasica de invatat, dar si exersez ,,muschiul memoriei" zilnic. Am avut catonase la valorile din Corint, la antibiotice, la procese de la biochimie etc.



Acum am cartonase de boli ale inimii si pe spate, semnele de pe EKG (electrocardiograma) ale fiecarei boli.



5. Post-ituri in jur



Cand sunt numere sau informatii pe care nu le retin si nu le retin, imi pun mici notite in jurul meu, incat sa le vad cand ma spal pe dinti, cand ma trezesc, cand mananc, cand fac sport, cand deschid telefonul. Intalnirea repetata cu o informatie, o face sa fie retinuta.




6. Recapitulare la inceputul fiecarei sesiuni de invatat


Zilele astea invat pentru colocviu la microbiologie. Timp de 10 zile, invat in fiecare zi cate o lectie sau doua la micro.


Inainte sa incep sesiunea cu informatii noi, ma verific, sa vad ce am retinut din ziua de dinainte.

Incerc sa nu ma critic, sa nu setez asteptari uriase de la mine; cu iubire de sine, acceptare si rabdare cu al meu creier, retin usor-usor totul.

Spun orice imi amintesc din lectia din ziua anterioara si, de multe ori, sunt surprinsa ca, dupa cateva minute de haos in idei, sa imi amintesc destul de bine. Daca nu, insist pe locurile neretinute si dupa trec la ce am de facut pe acea zi.


Imi place sa mai fac recapitulari random cat conduc, cat ma relaxez, cat spal vase, cand vorbesc cu cineva care e dispus sa afle ce am de spus.




7. Includ ce invat in viata de zi cu zi


Asta vine natural. Nu-mi propun sa ma deschid catre ramura noua pe care o invat, dar se intampla automat cand aflu despre ea.


De exemplu, zilele astea invatam despre infectiile urinare. In casa, in timp ce cautam ceva, am vazut niste pastile in dulap care pareau pentru tractul urinar. Am devenit curioasa pentru ca invatasem in ziua aia despre infectii si am deschis, am citit prospectul, discutand mai tarziu cu mama despre ce am aflat.


Exemplu 2: daca dai la medicina, inveti despre vitamine. Cand eu invatam despre ele, in timp ce mancam sau eram la cumparaturi, eram receptiva, imi aminteam informatii, cautam mai multe despre vitaminele din alimentele pe care le consum si radeam cu ceilalti ca, atunci cand bem bere, de fapt ne luam doza de B-uri. (berea are vitaminele din complexul B).



Inveti despre niste lucruri care sunt in tine acum, care sunt in jurul tau, care fac parte din viata ta. Deschide-ti ochii si identifica cum se aplica ce inveti, in viata ta! Avand conversatii cu ceilalti, cautand pe net, citind un prospect sau o eticheta, iti faci educatie medicala. Educatia si invatatul nu sunt numai la facultate: orice din jur te invata ceva!

8. Exersez, exersez, exersez


Ma pun in situatii intentionat pentru a folosi informatia nou aflata, de cat mai multe ori.


Acum invat sa interpretez EKG-ul. Pentru a folosi asta cat mai mult, am cautat EKG-urile bunicilor mei, ale vecinilor, am cautat mai multe pe internet si discut cu ceilalti despre inima. In acest fel, examenul va fi doar inca un EKG din cele zeci pe care le fac cum, neefind ceva de speriat.



Foloseste ce stii! Daca nu esti chemat acum la patul pacientului, nu inseamna ca informatiile tale din cap nu isi pot gasi aplicabilitate acolo afara! Cauta ocazii de exersare si invatatul tau sa va transforma pentru totdeauna!


Azi stateam la inghetata cu bunicii mei si in acelasi timp, interpretam EKG-ul mamaiei. Poti include in viata ta ce afli! Extinde-ti orizonturile dincolo de biroul tau si invatatul va merge la next level! Vei descoperi ca e foarte interesant si satisfacator sa iti scoti informatiile acolo afara!

Domnul/ Doamna Doctor, oriunde esti pe aceasta cale, esti invitat de catre viata sa iti utilizezi cunostintele cat mai repede, cat mai bine acolo in viata reala, nu numai in linistea camerei!


9. Discutii cu ceilalti


Creez discutii cu ceilalti cand simt ca am nevoie sa insist pe un anumit subiect. Sunt inconjurata de colegi prietenosi, destepti si priceputi. Trimit mesaje, pun intrebari pe subiecte care ma intereseaza.



Ce am observat e ca informatia pe care o vorbesc se lipeste MULT mai repede in memorie, decat cea nediscutata. La examen, chiar imi amintesc cateodata ca nu-stiu-ce-informatie din intrebare am discutat-o cu un coleg.


Iubesc interactiunea dintre oameni! Vreau proiecte in echipa, conversatii, dezbateri, pentru ca se impartaseste viziunea fiecaruia. Viziune cu viziune de la fiecare coleg, construim realitatea si adevarul.


Deschide-te fata de ceilalti, incepe discutii, provoaca cu intrebari, pentru ca toate sunt in avantajul nostru!



10. Pun intrebari


Nu pot sublinia indeajuns CAT DE IMPORTANTE sunt intrebarile! Iubesc intrebarile!

M-am setat pe mine insami ca, in fiecare curs, sa am cel putin o intrebare si sa o pun sau sa o caut singura. Profesorii sunt mega incantati cand primesc intrebari!


Embrion de om- Muzeul de anatomie UMFCD

Cateodata, pun intrebari si la care raspunsul nu imi este total necunoscut, dar nu am inteles integral chestiunea. Explicandu-mi-se din alta perspectiva, pot sa descifrez misterul.



Tu ce strategii ti-ai facut? Fie ca esti elev sau student, care sunt modurile in care inveti? Lasa un comentariu cu raspunsul tau, mai jos!

Comments


© 2023 by The Blog of a Writer. Proudly created with Wix.com

  • Grey Instagram Icona
  • Grey Facebook Icon
bottom of page