top of page
Alphabet

Prin inima Medicinei

Pencil

De ce este important să fii inteligent emoțional la facultate?


Pe lângă latura practică, blogul meu pune accent mai ales pe emoții și modul în care putem deveni cârmaciul vaporului nostru propriu. În acest articol vă voi arăta de ce a fost imperios pentru mine să mă dezvolt pe partea emoțională, ca să pot performa în mediul academic.


Încă din liceu, ni se deschid porți către măiestria personală, fie că aceste oportunități sunt sub forma unui club de teatru în care înveți să vorbești în public, fie sub forma unui voluntariat pe care îl întreprinzi unde îți dezvolți o sumedenie de abilități, printre care și leadership-ul sau sub forma relațiilor personale pe care le ai.


Carina cea din anul 1 și cea din anul 4, mai matură și mai așezată


Încă din liceu, de când începe procesul nostru de deschidere către lumea înconjurătoare, iar dezvoltarea creierului social este într-o continuă desfășurare, ne lovim de diverse provocări prin care suntem invitați de către viață să ne dezvoltăm. Unii aleg să se împotrivească, alții plonjează în adâncimile acestor realități, explorându-le și dezvoltându-se pe ei înșiși astfel.


În anul 1 de facultate, cât stăteam pe podeaua camerei mele plângând de stres legat de examenul care urma la anatomie, am realizat ce imensă putere are inteligența emoțională, care este abilitatea de a identifica corect emoțiile pe care le simți și a le direcționa către zona pe care o doreșți tu. Voiam atât de mult să am abilitatea de a lua acea emoție, sa o arunc din mine și să pun în loc ceva ce se simțea bine. Pentru mine, acesta este cel mai mare target în viață: să mă cunosc pe mine, cârmuindu-mă către culmile pe care le doresc și oferind mai departe lumii roadele talentelor și a muncii mele.


. . .


Stau la birou în camera de cămin. Peste câteva zile am examenul la anatomie, iar ochii îmi scrutează brațele mele care sunt pline de bubițe roșii de sus până jos. Mă îngrijora prezența lor fiindcă știam că nu sunt alergică la nimic și deja erau prin preajmă de vreo lună, începând să arate inestetic. Știam că ceva nu e în regulă, dar nu puteam spune cu siguranță ce.


Ajungi la un punct la un moment dat când corpul ți-o ia razna, pierzând controlul conștient pe care îl ai asupra lui. Ajungi la un punct când nu te poți opri din plâns, strivit sub papucul greu al anticipării examenelor. Ajungi la un punct în care te zvârcolești în pat nopți la rând, neputând să îți aduci mintea pe o linie de plutire. Ajungi la un punct în care din elevul de 9 și 10 care ești la liceu, te lovesc notele de 5, 6 sau 7, care îți zgândăresc rana interioară ce spune ,,Eu nu sunt suficient de bun.”


În momentele astea, realizezi și simți cu adevărat din persoana întâi, cum e să nu ai abilitatea de a te echilibra emoțional. Realizezi ce importanță imensă are aceasta, fiind fundamentul pe care stă prestația ta la facultate și în viața profesională. Am prieteni care au învățat pentru Medicină ani de zile, numai ca să pice grațios în ziua examenului fiindcă nu au știut să se autoregleze singuri din punct de vedere emoțional și psihic.


În acest articol vorbesc despre importanța inteligenței emoționale și am încă un alt articol despre metodele practice prin care te pregătești emoțional pentru orice fel de examen:



Înapoi la bubițele mele, am fost la dermatolog, care mi-a spus că sunt pe fond de stres. Mi-a dat o cremă care m-a ajutat local, dar începeam să anticipez că adevărata muncă era cea interioară.


De ce este atât de multă aversitate față de dezvoltarea personală?


În interacțiunile mele, cuvintele precum ,,spiritualitate”, ,,inteligență emoțională”, ,,emoții”, ,,conștiință”, ,,chakră”, ,,energii” sunt ridiculizate, ca drept dovadă uzul în creștere la nivel mondial de antidepresive și anxiolitice.

Mantra dimineții mele- Mă iubesc și îmi place de mine!

Limbajul pe care cineva interesat de devoltare îl folosește este luat peste picior dacă îndrăznește să îl folosească în prezența altor oameni. Eu cred că lumea are nevoie de mai multe persoane care fructifică în viețile lor puterea medicinei energetice, care folosesc vizualizarea în fiecare dimineață pentru a crea o viață împlinită, care lucrează la bagajele lor emoționale, astfel eliberându-se pe sine și permițându-și să ofere mai multe minunății valoroase către lume.




Dar este greu să ne asumăm responsabilitatea gândurilor, acțiunilor și reacțiilor noastre. Este greu de acceptat că nu profesorul X te-a făcut să te simți umilit, ci el a fost un trigger care a atins rana atât de sângerândă din tine și niciodată vindecată. Este o greutate mare să îți permiți să fii tu însuți, exprimându-te liber către lume, când unii aruncă cu pietre în tine.


Este greu să avem un program de dormit, învățat, sport și relaxat pentru că asta înseamnă că notele, sănătatea și viața socială pe care o avem sunt 100% în mâinile noastre, fiindu-ne lene să fim disciplinați.

Permite-mi să îți zic ceva: poți să iei 10, dar să fii distrus mental, emoțional și fizic după examen sau poți să iei 10, știind că tu ești de ajuns exact așa cum ești, complet și echilibrat indiferent de valurile din facultate. Pe care o alegi?


Așa cum un preot de la mănăstire mi-a spus odată în timp ce ne plimbam pe sub fagii verzi într-o zi de vară: ,,Nu poți fi neutră.”.


Repet: NU POȚI FI NEUTRU!


Nu poți citi acest articol, trecând pe lângă posibilitatea propriei tale măiestrii și să rămâi neutru, nealegând nici dacă te dezvolți, nici dacă stai. Nu există non-acțiune! Să nu alegi este tot o alegere.


Să alegi să nu te ocupi de rănile tale este și ea o alegere care te va costa foarte, foarte scump!


Cine spune că ce este cu adevărat important este ușor? Avem o obsesie pentru orice e rapid si ușor. Orice se merită să faci în viață asta este GREU!


Mai sunt întrebată câteodată dacă la facultatea de Medicină e greu. Eu nu folosesc acest cuvânt, în lumea mea neexistând ceva ,,imposibil”, ceva ce nu pot atinge. La Medicină este exact așa cum vrei să fie.


Anul 4 pentru mine a fost cel mai lejer și cel mai frumos din toți anii pentru că până la acest moment am învățat să mă cârmuiesc eficient pe mine!

Dacă nu fac munca asta de echilibrare proprie, voi fi trasă de curenți, voi fi trasă de turmă și când ajung la examen și toată lumea vorbește panicată de cât de greu va fi și cum speră să nu pice, voi fi atrasă că un vortex de asta, mimând ceea ce fac ei, în loc să am bariere clar definite între CINE SUNT EU ȘI CINE SUNT EI.


Plătești extraordinar de scump în caz că te focusezi doar pe învățat și performanță academică, dar nu și pe baza pe care toate astea stau, adică pe sufletul și emoțiile tale!



Avantajele unei educații emoționale


În termeni concreți, acestea sunt avantajele de după ce eu am început să mă ocup și de emoțiile mele:


-cheltui mai puțină energie pe ce nu contează, înflorind ariile cu adevărat semnificative pentru mine. Am reușit să redirecționez energia rămasă către cursuri de bani, de educație, devenind din ce în ce mai curioasă despre legile universale, legile care guvernează interacțiunile sociale, mintea noastră, etc;


-renunț la ce cred ceilalți despre mine și am descoperit că dincolo de toată angoasa și permanenta frică de a fi criticată și batjocorită, se află o persoană minunată, cu calități nemăsurabil de luminoase; am descoperit talente, abilități și o lumină interioară cum nu a mai fost vreodată;


-relațiile mele sociale s-au îmbunătățit considerabil, având prietenii oneste, în care comunicarea liberă este moneda noastră;


-iau note bune la facultate cu o mai mare ușurință, reușind să învăț doar câteva ore pe zi înainte de examene, și maximizându-mi eficiența, cu minim de efort. Sub presiunea emoțiilor negative, învățam mai greu, examenele se desfășurau într-o manieră stresantă, iar eu luam o notă mai mică cu mai mult efort;

Mă bucur de o mai mare vitalitate

-sănătatea mea este cea mai bună din toate timpurile, acum îmbrățișând un stil de viață ayurvedic și o dietă vegetariană care îmi face corpul să zbârnâie de energie și vitalitate de-a lungul zilelor. Fără să fi avut interesul să văd care e treaba cu emoțiile mele, nu aș fi descoperit și moduri noi, unice și atât de naturale de echilibrare a corpului;


-am început să creez mai mult, să îmi exprim creativitatea și spiritul femeiesc, de procreere a unor proiecte (inclusiv acest blog) foarte dragi mie, prin care mă exprim și ofer lumii din experiența mea, devenind experiență colectivă;


-mi s-a deschis ușa către spiritualitate, care este următorul nivel după partea emoțională, explorându-mi corpurile energetice, influențând viața mea și a celorlalți la nivel de energii dincolo de văzul nostru. M-am deschis către Univers/Dumnezeu, cum dorești să îi spui, având o bază extraordinar de solidă atunci când mă reîntorceam la facultate, știind că mereu sunt copilul mult preaiubit al Universului, care permanent este susținut.

Să te gestionezi emoțional înseamnă să faci o muncă la fel de activă că învățatul și mersul la facultate!

Eu am timp alocat în fiecare zi pentru:



-citit cărți ale unor titani din domeniile financiar, medical și psihologic;


-făcut terapie de coaching prin care pun întrebările cele mai apăsătoare unui mentor;



-scris în jurnal, reflectând la visele mele, recunoștință și îmbunătățirile pe care le pot aduce mie și vieții mele;


Mișcarea-cheie catre o minte echilibrată

-sport și mișcare (pentru că mă detensionează și mă duce la un nivel de a crea incredibil, multe idei bune venindu-mi în timpul sportului).

În final, va las cu o schemă din cartea lui Robin Sharma, un mare lider al timpurilor noastre, despre care probabil vei auzi când vei începe să fii devotat dezvoltării tale:


Cei 4 piloni ai măiestriei propriei noastre persoane: mental, emoțional, spiritual și fizic.



Pentru că tu să te dezvolți integral, e nevoie să te ocupi de fiecare în parte. Tu de care te ocupi cel mai mult acum și pe care le neglijezi?


Dacă acest articol a adus un plus vieții tale iar eu am răspuns nevoii tale de cunoaștere, te invit să îl distribui cu două persoane dragi cărora le-ar putea fi de folos!




Comments


© 2023 by The Blog of a Writer. Proudly created with Wix.com

  • Grey Instagram Icona
  • Grey Facebook Icon
bottom of page