top of page
Alphabet

Prin inima Medicinei

Pencil

De la 4 la 8- Cum să treci o restanță

Să afli că ai picat la un examen pentru care lucraseși, e o lovitură pentru majoritatea din noi. În cazul meu, am picat la fiziologie anul 2, semestrul 2 și nu mă așteptam să mă ,,pună în genunchi” atât de serios, încât să nu mai reușesc să mă redresez singură, emoțional vorbind.


Aici a fost vorba de un aspect pe care unii din noi îl experimentăm și din care fac și eu parte: ,,Sindromul elevului de 10”. Partea mai puțin plăcută la acest sindrom este că, obișnuit fiind elevul, de mic, cu note mari, când ia un calificativ mai mic, clachează.



Elevii de 10 își construiesc, așa cum am făcut-o și eu, o mare parte din încrederea în sine pe fundamentul notelor: ,,Dacă iau notă mare, sunt bun și de valoare”. Când ia mai puțin, el se simte ca ultima persoană de pe planetă, decimat de putere și de încredere.


Iată cum am reușit să transform un 4 în 8:



1. M-am detașat


După perioada grea imediat de după aflarea notei mici și că am picat, am început să îmi revin încet-încet. A fost o cale lungă până la acceptare. Ideea e că în stres și frică ne scade capacitatea mentală foarte mult și a fost nevoie, pentru re-apucarea de învățat, să mă detașez de problemă și am reușit să mă bucur de vacanță până la sfârșitul lui august, când am început să învăț din nou.




2. Lucrează la partea emoțională înainte să înveți


Știam că la sfârșitul ultimei luni de vară o să re-dau o șansă fiziologiei, așa că m-am pregătit din timp, mental și emoțional vorbind. Ce am făcut?


-vizualizare cum că voi trece examenul (,,vedeam” cu ochii minții cum învăț zâmbind, rețin totul, știu fiecare întrebare la examen și îl trec cu notă mare)


- afirmații zilnice (Ex. ,,Pot să fac orice îmi propun, dacă exersez suficient de mult” sau ,,Mă accept și mă iubesc așa cum sunt” sau ,,Iubesc viața mea!”)


-meditație zilnică (Poți căuta pe youtube ,,Meditation for calmness” sau ,,5 minutes meditation for clarity” etc)


-videouri motivaționale (Poți caută pe youtube ,,Motivational Video for Students”; eu ascultam în timp ce alergam, pentru a avea dublu aport de energie: din cuvintele ascultate și din mișcarea corpului)



3. PLAN de învățat


Asta e valabilă pentru fiecare examen, indiferent de tipul său. E crucial pasul ăsta.



Stabilește-ți un număr mai mare de zile decât ai avut la primul examen și, pe câte zile ai, împarte materia, încât să înveți în jur de 4-5 ore pe zi. (nu te speria, 5 ore de învățat, înseamnă de la 10 la 15. După 15, ești liber). Poți învăța mai mult într-o zi sau mai puțin. Am avut zile când terminam în 2 ore ce îmi propuneam și restul zilei era liber, dar erau și zile când începeam la 11 și terminam la 18.


SCRIE orarul și pune-l undeva vizibil.



4. Stabilește timp liber


Să îți stabilești în planul tău timpul liber, pentru alte aspecte din viața ta, e LA FEL DE IMPORTANT că stabilirea perioadelor de învățare.


Eu îmi stabilisem inițial 19 zile de învățat, fără sâmbete și duminici. Alea erau libere. Până la urmă, am pus într-un weekend ceva de învățat că să consolidez mai bine (mecanocardiogramele), dar m-am asigurat că fac puțin timp (2 ore) și mă recompensez după (cu jucatul jocului meu preferat sau cu o sesiune de cumpărături).


Am găsit această fază deosebit de importantă. E important ca tu să nu crezi că învățatul pentru un examen e un calvar și îți va ocupă TOT timpul tău. E normal să nu vrei să faci numai asta toată ziua. Cine vrea să stea pe un scaun de dimineață până seara?



Așa că, după ce mi-am programat materia câte un pic în fiecare zi, am SCRIS în orarul meu și când voi fi liberă. Am observat că voi avea 50/50: 50% timp liber, 50% învățat în această perioada. O negociere foarte bună!


Nu uită să îți stabilești vizibil, în orarul tău, și zilele/perioadele când vei fi liber. Sunt esențiale pentru că tu să îți reîncarci bateriile mentale. Ceva ce ,,băgăm pe gât” și forțăm în fiecare zi, nu poate deveni decât neplăcut și oribil. Ceva ce se face lejer, cu pauze, cu câtă relaxare se poate, va deveni plăcut. Ceea ce a și devenit pentru mine 😊



5. Disciplină: ține-te de plan!


Știi care factorul nr.1 al unui student bun? DISCIPLINĂ! Zi de zi, dimineață de dimineață, el este la birou învățând. Nu ratează o zi. Nici. O. Singură. Zi. Dacă ar fi să subliniez importantă unui anumit punct, acesta e cel mai important.



Sună obositor, când, în fapt, rutina te salvează. Știam că maxim până la ora 11.00 eu trebuia să fiu la masă învățând pentru examen. Nu ratam o zi. Erau zile când nu aveam chef: MI-L CREAM, dar nu abandonam învățatul în acea zi.


Să schimbi lucrurile în fiecare zi e obositor, o rutină plină de disciplină e cea care te ajută. Un țel înalt se atinge doar cu disciplină, nimic mai puțin.


Ai notat că pe data de 20 august 2021 înveți jumate din cursul 7? Antrenează-te să fii acolo, pe 20 august 2021, făcând capitolul 7, oricât ți-ar lua. E greu la început, dar după câteva zile îți intri în ritm și ziua o să ți se pară incompletă fără orele alea de învățat!



6. Stabilește-ți prioritățile!


În perioada cât învățam pentru restanță, după ce terminam sesiunea de învățat, aveam așteptări atât de mari de la mine: să fac și niște cursuri de dezvoltare personală (vezi Mindvalley), să citesc cele 10 cărți care mă așteaptă neterminate, să fac și sport, să scriu etc. Ajungeam câteodată la sfârșitul zilei absolut iritată sau dezamăgită de mine că nu am reușit să le fac pe toate.


Dacă și în tine sălășluiește un perfecționist, te rog, relaxează-te! Ești ok așa cum ești, chiar dacă într-o zi singura chestie productivă e să înveți pentru examen.


O discuție cu mama m-a ajutat să îmi clarific ce e cel mai important pentru mine în acele zile și să îmi stabilesc 2 target-uri pe zi, nu mai mult! Cele două erau:




Spre uimirea mea, am remarcat că sunt mult mai productivă și citesc, fac sport, scriu, fac cursuri, când nu mi le propun, ci las perioada de după învățat liberă.


Când mă relaxam și știam că pe o zi aveam doar 2 target-uri accesibile, dădeam randament mai mare și la ele, și la ce făceam după. Când îngrămădeam în programul meu o tonă de activități, (care, da, erau bune pentru mine, dar erau multe) nu făceam niciuna calumea.



7. Fă-ți un mediu de învățat atractiv


Eu învățam acasă la mine, în foișor, unde e o masă mare și îmi puneam pe masă de cu seară, pentru a găsi dimineața, fructe, flori, obiecte frumos parfumate sau ceva snack-uri.


Mi-am scos la un moment dat biroul afara

În plus, în acea încăpere era multă lumină naturală și foarte curat. Nu ai idee cât te influențează mediul în timpul învățatului! Când e prea cald, nu te poți concentra. Când e frig, ești moleșit. Când e doar lumină artificială, îți obosesc ochii și ai impresia că e seară, iar creierul devine somnolent.


Curățenia, aerisirea încăperii și lumina naturală fac minuni pentru cheful tău de învățat! Nu-i așa că ai vrea să stai într-o camera curată, care miroase proaspăt și are flori?


Mai mult, prin mediu mă refer la a avea persoane în jur cu care ai relații armonioase. Într-o zi, am avut o discuție mai aprinsă cu mama dimineață, înainte să învăț. Chiar dacă am venit în sanctuarul meu luminos și curat, cu greu am putut să mă concentrez la informații.


Ai grijă pe cine ai în jur și ce relații ai, pentru că și ele îți afectează capacitatea de învățat! Cel puțin înainte de învățat, fii atent și nu te încăiera cu nimeni, pentru că altfel, te sabotezi pe ține însuți și otrăvești claritatea minții de dimineață. Lasă telefoane și discuții importante pe mai târziu.


Nu exagerez, tot cheful tău de învățat se duce ,,pe apa sâmbetei” după o situație inconfortabilă avută înainte!


În plus, mi-am ridicat laptopul la nivelul ochilor pentru că mă durea gâtul și mi-am pus o pernă moale sub șezut, pentru a sta confortabil. Îmi țineam, cât puteam, mâinile pe coapse, pentru a nu menține ridicați umerii. Altfel, mă dureau mușchii posturali după ce terminam de învățat și nu era plăcut deloc. Mă îngrozeam când mă gândeam că trebuie să mă pun la masă a două zi să mă doară din nou!




Dragul meu/Draga mea, comportă-te cu tine ca și cum ai fi propriul tău copil. Nu stai confortabil? Hai să vedem cum e mai bine pentru tine! Nu îți place că nu ai timp de tine? Hai să îl facem! Ai liber de la 16 încolo să faci ce vrei! Comunică cu tine că și cum ai fi cel mai bun prieten!

INCLUDE învățatul în viața ta, nu fă viața ta despre învățat.

8. Alternarea tehnicilor de înțelegere


O precizare înainte de expunerea tehnicilor: focus pe ÎNȚELEGERE, nu pe memorare. Ce reții, se uită. Ce înțelegi, rămâne toată viața în capul tău.


-flashcards : după ce terminam de învățat, făceam câteva minute de cartonașe, pe Quizlet.


-desenat cu cretă; sunt o tipă căreia îi place să se joace, să experimenteze, să se murdărească pe mâini.

Sunt de părere că învățatul și jucatul nu sunt departe unul de altul. Suprema artă de a învăța e să o faci fără efort, că și cum te-ai juca un joc.

La primul examen, nu reușisem să înțeleg așa de bine mecanocardiogramele. De data asta, am zis să experimentez cu altceva : sunete și desenat. Mă uitam prima dată la cursul înregistrat, după citeam eu din notele de curs, apoi desenam pe o foaie și după ieșeam afară, desenând cu cretă colorată mecanocardiograma corectă, în stânga și dreapta ei fiind cele modificate în anumite patologii.


În timp ce le desenam, mă prefăceam că le predau la un public imaginar. Detectam astfel ce nu înțelesesem total și mă și distrăm.


-ascultat cursurile; erau cursuri înregistrate deosebit de bine explicate și structurate.


La un curs, am zis să schimb tehnica. Dacă de obicei citesc notele de curs și le vorbesc până le înțeleg, acum am privit cursul înregistrat și mi-am luat notițe din tot! Am făcut desene, scheme și îmi și explicam lucrurile mai dificile. A fost cursul meu preferat (reglarea ventilației)!



Adaptează-te cursului și stării tale! Nu ai chef de vorbit într-o zi? Urmărește și ia notițe! Ești prea energizat pentru a sta pe scaun? Ridică-te și mergi prin cameră, în timp ce citești! Nu vrei să mai scrii la masă, pe foi? Pune-ți foi mari, de flipchart, pe pereți și începe să-i desenezi! Învățatul nu trebuie să fie insipid! Bucură-te de el și de creativitatea ta!


-videouri pe internet; youtube este o comoară pentru când vrei să VIZUALIZEZI mai bine un proces. Găsești orice, efectiv! De la videouri de 2-3 min, până la lecții întregi explicate.


-vorbește cu colegii tăi; fac parte dintr-un grup pe whatsapp cu mai mulți studenți de vârsta mea din facultate și, când nu înțelegeam ceva, am găsit în ei un ajutor imens, explicându-mi puncte de vedere și dând-mi perspective pe care nu le văzusem la anumite procese.


Chiar ne-a venit ideea să facem un grupuleț de învățat și să discutăm lucruri neștiute, pe care ceilalți poate le-au înțeles! Exploatează puterea maselor! 10 creiere sunt mai bune decât unul!


9. Mișcare din 30 în 30 de minute


Îmi puneam ceasul să sune după 30 min și, cu metoda aceasta (numită Pomodoro), dădeam randament mai mare la învățat! În pauze, aveam salteluța de sport pe jos și făceam 5 min de întinderi și mișcare.



Creierul nostru e făcut în principal pentru funcția motorie. Dacă combinăm mișcarea cu învățatul, ies rezultate fenomenale! Nu numai că mă relaxam fizic vorbind, dar îmi energizam și creierul. În plus, respiratul adânc crește aportul de oxigen către creier și te înviorează!



10. Nu trece mai departe, până nu ai înțeles ce înveți acum


La primul examen, când dădeam de o informație grea, o săream și spuneam că o să o rețin eu cândva sau nu se va da. La ceea ce nu acorzi ATENȚIE din prima, nu reții.


Acum, am decis să nu trec mai departe până nu înțeleg ce am în fața mea. Informațiile se construiesc unele peste altele. Dacă nu pui o cărămidă cum trebuie, nu stau bine cele de sus. Descopeream, la un moment dat, că nu e informația imposibilă, ci eu nu o abordez în modul în care să o înțeleg.


De exemplu, repetam niște cifre până la epuizare că să le rețin. Să luăm diureza normală: 2 litri. Mi-am imaginat cum, când un om se duce la WC, scoate din el 2 bidoane mari de câte un litru. Le vizualizam ieșind din om și cum se găseau ele în WC după, sub formă de bidoane. Credeți că am mai uitat vreodată că diureza normală e în jur de 2 litri?



11. Testează-te!


Testul meu a fost grilă și majoritatea sunt așa la facultate. Aveam nevoie să îmi văd nivelul de dinainte de examen. Am studiat multe articole și cercetări legate de modul în care învață cei mai buni studenți. Geniul lasă urme. Concluzia majoră pe care am tras-o este că se testează.



Nu numai că învață și înțeleg, dar, că să vadă cu adevărat ce a rămas întipărit, își dau teste lor înșiși. Mai mult, înțeleg bine greșelile pe care le-au făcut și exact unde a fost eroarea de gândire.


Dacă e sinteză, scrie și scrie ce știi. Dacă e grilă, fă grile!!! Dacă e oral, lucrează la cum exprimi cât mai bine ceea ce știi. Exersează singur! Pune pe cineva să te asculte!


Ideea e să îți antrenezi creierul să gândească în modul de examinare.

Eu degeaba învăț vorbind, dacă examenul e grilă. Creierul va fi surprins la examen, când până atunci făcuse legături prin modul verbal, și deodată, trebuie să încercuiască și să gândească silențios. Așa că făceam câte grile puteam după ce învățăm.


Eu grilele le-am făcut tot vorbite pe majoritatea, iar la examen am reușit să vorbesc în mască, în șoaptă, fără să mă audă nimeni și astfel era totul mai clar.


Acest punct se leagă de următorul:


12. Accent pe CALITATE, nu pe CANTITATE


Nu te grăbi să acumulezi cât mai mult, să îndeși cât mai multe, să faci 10 cursuri într-o zi, pentru că la examen ești întrebat calitativ, nu cantitativ. Dacă tu ai înțeles o singură dată grila greșită legată de axa inimii, dată viitoare vei ști să o faci.



Dacă te focusezi pe făcut sute de grile, nu vei înțeleg bine greșelile făcute și le vei repetă unde? La examen, unde viitorul tău depinde de întrebarea aia.


Înțelege rând pe rând ce faci! Fă 20 de grile , dar înțelese complet. Nu 100 și ai trecut peste toate aspectele esențiale.

Ai impresia că piezi, dar pe timp lung, acele 20 de întrebări făcute și înțelese complet, vor fi cele care te vor ridica pentru că sunt cărămizi așezate temeinic.

Focus pe GREȘELI, nu pe ce ai făcut corect. La examen vei plăti scump pentru o grilă greșită. Punând accent pe ce nu s-a sedimentat calumea acum, vei ști a două oară, la examen. O grilă corectă poate face diferența între un student trecut și unul picat!


13. Treci de mai multe ori prin materie


Asta e ceva ce se face din timpul anului, nu cu câteva zile înainte de examen, pentru că e omenește imposibil.



Am întrebat colegi cu note mari la examenul de la fizio despre ce au făcut pentru a se pregăti. Toți au avut un lucru în comun: au trecut de 2-3-4 ori prin materie. Cum? Au luat-o din timpul anului.


Unii învățau dinainte de predarea lecțiilor, treceau a două oară când se preda și a treia oară când învățau în sesiune. Față de un student care trece o singură dată, în sesiune, prin materie, ghici cine va lua note mai mari!


14. ,,Dresarea” emoțiilor fix înainte de examen


Recunosc, gânduri de frică, pierdere, eșec îmi veneau în minte pe măsură ce mă apropiam de momentul mare. Care a fost tehnica cea mai bună pentru gestionarea lor și să nu o iau razna?


Mă opream ÎN SECUNDA în care observam că vine emoția negativă și vin gânduri de pierzanie.

Opream tot învățatul și îmi puneam o meditație de panică de 5 min sau o vizualizare pentru relaxare.

Mă ocupam de emoțiile negative, până ajungeam la curaj și calm, oricât îmi lua, și apoi reveneam la învățat.

Dacă îndeși în tine adânc frica și continui să înveți de parcă nimic nu s-ar întâmpla, vei pocni că un balon sub presiune! Eu am pocnit înainte de examene și nu a fost deloc frumos. Toată munca ta de săptămâni se pierde, pentru un moment în care ai lăsat gândurile și emoțiile negative să te acapareze.



Suntem oameni.

Nu putem scăpa sută la sută de scenariile din cap, dar hai să le ,,dresăm" să fie în avantajul nostru, nu să lucreze împotriva noastră!


15. Bonus: vizualizare pentru succes la examene


Pe vlogul meu de meditație îți ofer o meditație pe care eu o fac înaintea fiecărui examen, de mai multe ori, pentru a mă programa pentru succes:


Să te reapuci de învățat pentru un examen e atât de greu cât vrei tu să fie. Eu am încercat să îl fac o activitate plăcută pentru mine și am și reușit, prinzând drag de materie! Când am făcut practică medicală după examen, am APLICAT multe din cele învățate.

Nu uita: înveți ca să tratezi oamenii, nu pentru note!

Te poți abona la blog în josul paginii Acasă.



Comments


© 2023 by The Blog of a Writer. Proudly created with Wix.com

  • Grey Instagram Icona
  • Grey Facebook Icon
bottom of page