Care e stilul tău de învățare?
- Carina Elena Vadavoiu
- 27 nov. 2022
- 5 min de citit
1. Ce sunt stilurile de învățat?
2. Vizual
3. Auditiv
4. Kinestezic
5. Scris/citit
6. Test pentru stilul tău
1. Ce sunt stilurile de învățat?
În 1992, doi tipi (Fleming și Mills) au sugerat un model de învățare bazat pe modul în care elevii recepționează cel mai bine informația din lume, punând bazele modelului VARK (visual/ auditory/ reading/ kinestetic).
Eu am aflat prima dată de această modalitate eficientă de a învăța și reține în tabăra ,,Pașaport pentru succes” pentru examene.

Toate combinate vor rezulta într-o memorizare de foarte lungă durată! Eu sunt majoritar tipologie de învățat auditivă, înțelegând orice mai bine dacă parafrazez eu informațiile de învățat. Mă ajută enorm să văd o prezentare și să și aud în același timp cum vorbește cineva. Cele două (auditiv și vizual împreună) folosite în predare sau învățare duc la o mai mare receptivitate și memorare.
Cu toții avem toate modurile prin care percepem lumea și integrăm în creier, dar avem unul dominant prin care este indicat să învățăm pentru ca informațiile să se ,,prindă” mai bine și mai repede! Știind stilul tău dominant, vei salva timp, energie și vei adauga mai multe în memorie! Lucrează inteligent, nu cu mult efort!
2. Vizual
Majoritatea oamenilor învață și înțeleg informații, văzându-le în fața lor, mai ales prin poze. Sunteți cei care vă subliniați cu 100 de highlight-ere cărțile, care puneți stickere, foițe mici colorate; cei care vreți să puneți pe foaie o schemă, aveți tendința să colorați, dar și vizualizați în creierul vostru o informație. 65% din oameni sunt vizuali.
Vă ajută să faceți scheme, desene când citiți ceva, să le ordonați ierarhic și organizat. Voi rețineți fețe, dar nu și nume. Rețineți posterul unui film, dar nu numele. Modul vostru în care vă exprimați este, mai ales, prin expresii faciale, haine, coafură și machiaj.

Nu ezitați să faceți orice colorat! La examene vă puteți aminti locația unei informații și ce scria pe o anume pagină. Vă amintiți bine desene, așa că asta e un avantaj la examene, inclusiv admitere. Voi sunteți cei care cumpărați cărți de la facultate și le subliniați/ colorați.
Eu una nu am făcut și nu am fost atrasă de asta, pentru că sunt dominant auditivă. Și unii din colegii voștri care nici măcar foaie și pix nu au, dar iau note bune, pot fi de tip auditiv!
Sunteți cei care folosiți mai des expresii de genul ,,Văd că...“ sau ,,Te-am văzut...“.
3. Auditiv
Acești oameni învață auzind pe cineva vorbind și dacă e combinat cu un ușor procent vizual (o prezentare cu puține poze și informații), este minunat pentru memorie!
Informațiile scrise au puțină valoare și înțeles până când nu sunt discutate. Noi reținem modul în care se aude ceva, suntem buni la limbi străine, prindem ritmul muzicii rapid și ne adaptăm la diferite dialecte și accente foarte ușor.
Funny story: când am venit în București în anul 1, preluasem foarte ușor accentul ușor diferit față de Moldova și, revenind acasă în weekenduri, toată familia mea a sesizat schimbarea. Cei din București erau foarte mirați cum de sunt din Moldova, având în vedere că vorbeam ca ei. Totul s-a făcut involuntar: așa cum învăț limbi străine rapid, așa preiau și accente diferite fără să vreau.
Ca auditivi, suntem aceia fără prea multe foi, markere, culori și cărți colorate pe biroul nostru. Mulți prieteni de-ai mei se miră cum de învăț și am totul pe laptop, fără să am nicio carte fizică (cu excepția atlasului și a unor foițe, care sunt tot reținute prin vorbit). Mă agită o carte colorată și prea multe cuvinte și imagini, culori pe un slide/ o carte. Chiar dacă nu avem cine știe ce materiale, putem să scriem foarte puține informații pe o foaie, ca un sumar al sumarului.
Noi suntem cei care reținem nume și titluri și o să îți spunem cum se cheamă orice film, dar nu reținem neapărat fețele oamenilor sau imaginile dintr-un video.

Cu respect față de toți profesorii mei, câteodată când un profesor nu predă corespunzător modului meu sau ,,deraiază” foarte mult de la subiect, plec și învăț în timp mult mai scurt acasă, vorbind acea lecție.
Ne place muzica. Eu una nu pot învăța pe muzică pentru că ajung să fiu concentrată pe ea, dar nu pot scrie fără muzică sau să conduc fără ea. Suntem cei care avem dopuri de urechi în locuri publice, pentru că suntem ușor mai sensibili față de ceilalți la sunet. Eu am dopuri de urechi (vi le recomand cu drag pe astea, care sunt cele mai bune găsite, acoperă 35 DB) și le folosesc în tren, în cafenele, când vreau să mă calmez, la facultate câteodată, când dorm, când meditez din când în când.
Dacă ți-a ieșit stilul auditiv la test, îți recomand să încerci să vorbești lecțiile (citești cu voce tare și ce e mai greu parafrazezi și te prefaci că explici cuiva din fața ta, până face sens în capul tău), să vorbești la examene în șoaptă (dacă reușești, să nu se considere copiat sau suflat), să îți pui muzică în surdină și să abolești orice fel de sunet când vrei să te relaxezi/concentrezi.
Sunteți cei care folosiți mai des expresii de genul ,,Am auzit că…” sau ,,Te aud“.
4. Kinestezic
Acest stil pur este rar întâlnit. Acești oameni învață punând mâna, atingând și interacționând cu obiectul. Lor le place să facă experimente, să facă circuite, să atingă orice; au tendința să rețină temperaturi, texturi, mirosuri. Deviza lor este ,,a face”. Ei învață cel mai bine punând în practică respectivele informații.
La informațiile greu de reținut, încerc să implic și acest stil. De exemplu, pentru a învăța niște grafice la fiziologie legate de presiune prin diverse vase din corp, am luat cretă colorată și am desenat, vorbit și mișcat pe trotuar, desenând mare fiecare grafic de mai multe ori. Am implicat astfel auditivul, vizualul și kinestezicul (mișcarea, ,,pusul mâinii”), încât și acum după 2 ani rețin acele grafice.

Voi sunteți buni la sporturi, la dans (fiindcă rețineți bine ordinea mișcării), dar poate avea aplicabilitate și în zona chirurgiei unde sunt un set de mișcări de făcut ce implică coordonare bună minte-corp.
Eu una iubesc acest stil! Este jucăuș, îți permite să ieși din zona ta de confort (cărți și scris), devenind creativ și curajos cu ceea ce ai de învățat! Îmi place să învăț prin joacă, prin râs, prin fascinație și, chiar dacă de multe ori doar stau la birou vorbind, mă entuziasmează mult ideea de a face exprimente și pune mâna fizic în cadrul procesului meu de învățare!
Este un stil mai ,,costisitor” ca timp, materiale și energie să zic așa, pentru că presupune să faci experimente și nu toate lucrurile se pot vedea/atinge. De exemplu, înveți la microbiologie, unde este vorba despre mici bacterii pe care nu le poți vedea acasă în timp ce înveți sau nu poți să folosești microscopul, dar la lucrări practice la facultate, îndrăznește și pune mâna, stai la microscop, uite-te, mânuiește lamele, întoarce rotițele microscopului! Toate astea te ajută să înveți pe tine ca mod kinestezic dominant.
Sunteți cei care folosiți expresii de genul ,,Simt că…” sau ,,Nu pot să pun mâna exact pe ce este, dar…”.
5. Scris/citit
Mult mai puține persoane și decât kinestezic se încadrează aici. Sunt cei care doar citesc ceva și rețin majoritar; sunt cei care au tendința să scrie lecții, esee întregi și multe notițe la ore.
Cu toate că și vizualii au mare capacitate de a reține din texte, cei pe scris/citit sunt specializați numai pe cuvinte, nu și pe culori, poze și diagrame.
Din punctul meu de vedere, acesta e un stil prin care se învață foarte ușor pentru că doar citești și ai și înțeles sau chiar reținut. Sunt unii care funcționează așa.

6. Test pentru stilul tău
Test în engleză: https://www.tutoreye.com/vark-questionnaire?/
Carina <3
Cover: Shift
Comments