top of page
Alphabet

Prin inima Medicinei

Pencil

Cum să ai timp de tot ce vrei să faci?



Am fost întrebată de mai mulți cititori ai blogului cum am timp să fac atât de multe într-o zi, incluzând facultate, sport, ieșit, călătorit, hobby-uri și stat cu familia. Cu toate că am zile în care nu reușesc să fiu productivă, iată cum mă organizez eu în majoritatea timpului:



1. Am o agendă virtuală


Folosesc o aplicație Color Note din liceu în care îmi trec pe zile lucrurile pe care le am de făcut și îmi apar în bara telefonului toată ziua până când le bifez eu ca fiind făcute. Pentru mine este important SĂ VĂD clar cu liniuțe ce am de făcut pe ziua respectivă și ador satisfacția aia când am reușit să bifez toate activitățile! Dacă vrei să ai timp de toate, începe prin a-ți nota activitățile pe o zi. Cum alegi pe care să le treci în program?




2. PRIORITIZARE

Nu există ,,nu am timp”, ci ,,nu e o prioritate pentru mine acum”.

Să îți între asta în cap: când cineva îți spune că nu are timp pentru tine, de fapt se traduce prin ,,nu ești prioritar pentru mine acum”. Când tu spui cuiva că nu ai timp să faci cutare lucru, de fapt nu e atât de important pentru tine încât să îl incluzi în timpul tău.


Eu obișnuiesc să le răspund oamenilor cu ,,am alte priorități acum, dar imediat cum le termin, ne vedem”. Mă simt ca o ipocrită să zic ,,nu am timp azi”, știind prea bine că toată lumea are 24h într-o zi la dispoziție și NOI decidem ce punem în ele.


Poți veni cu un argument că ,,trebuie să te duci la serviciu” sau ,,trebuie să mergi la facultate”, dar cine a luat decizia în prima fază să își ia acel loc de muncă sau să aplice la acea facultate?

Numai tu ești responsabil de alegerile și situația de viață în care te afli acum. Nimic nu trebuie, tu ALEGI!



3. Vezi imaginea de ansamblu


Ce este un program? Este o listă de activități pe care ți le setezi să le faci. Dar de ce le facem? De ce fac alergarea aia, de ce ies în oraș cu o prietenă, de ce merg la spital într-o zi?


Pentru că avem visuri mai mari față de lista de activități de zi cu zi. Nu uit niciodată imaginea de ansamblu al activităților mele, ele susținând targeturile mari pe care le am.


Un antrenament de alergat-> vis mai mare: alergat la ultramaratoane.

O ieșire în oraș cu prieteni-> vis mai mare: creat un cerc de prieteni de încredere.

Mers la spital -> vis mai mare: să am meseria de doctor.

Scris articol -> vis mai mare: crearea unui blog ce oferă conținut de calitate care aduce plus valoare în viața cititorilor.

Scris tema la germană -> experiențe ca doctor în altă țară.

Citit o carte -> vis mai mare: depășirea limitelor proprii și cunoașterea de sine.


Definește-ți visurile mari! În cele mai nebune reverii ale tale, cum arată viața ta?


Îndrăznește să ți-o creezi pentru că NUMAI TU ești cel care are frânghiile vieții sale în mâini! Amintește-ți că deții frânghiile și îți poți dirija viața oriunde vrei!

Oamenii care nu au targeturi semnificative pentru ei și iubire de viață nu vor fi organizați, ci vor lăsa timpul să le scape, umplându-l cu nimicuri de care nu sunt conștienți de ce le fac. Cei care știu cum vor să arate viața lor, își întră în drepturile de a stăpâni timpul, știind că el este mediul prin care, dacă îl folosesc eficient, ajung unde vor și se pot bucura la maxim de viață.



Obișnuiam să îi invidiez și să vreau să fiu așa relaxată și ,, fără nicio grijă” precum cei care nu își fac liste, ci doar se trezesc și ,,văd ei mai departe”.

Acum știu că organizarea timpului, cu lăsat loc și de spontaneitate e o formă de prețuire pentru timpul care mi-a fost oferit pe acest Pământ. Și aleg să decid eu cu ce comori îl umplu.

După ce ți-ai definit visurile mari, începe să vezi ce micro-obicieuri e necesar să faci ca să ajungi acolo. Acelea sunt programele tale zilnice. Nu uită DE CE faci ceea ce faci zilnic! Dă-ți direcție!



4. Tips and tricks pentru facerea unui program


-Fă-l realist!

Nu pune o mie de activități, știind prea bine că nu o să le îndeplinești. Nu pune pași mari, stabilieste un pas mic (ex. O pagină de temă la germană, în loc de jumate de temă deodată). Începe ușor, cu 2-3 taskuri pe zi.


-Deep focus (focusare profundă)

Când ajung să fac o activitate de pe lista mea, pun deoparte toți distractorii și sunt 100% prezentă acolo cu ceea ce fac. Câteodată trec prin zile întregi și ajung seara, întrebându-mă când s-a dus o zi întreagă, având impresia că abia am făcut ceva, chiar dacă faptic s-au întâmplat multe lucruri. Am observat că se întâmplă asta pentru că nu sunt complet prezentă pe respectivele activități când le fac, iar mintea îmi fuge la trecut și viitor.

-Lasă timp de siguranță între activități

Dacă îl faci pe ore, nu pune lipite între ele activitățile, lasă timp-tampon, pentru că te vei întinde cu unele dintre ele mai mult decât ai prestabilit tu.


-Învață să spui ,,nu”

Ți-ai gândit planul bine, încât să faci lucruri productive azi și vine un prieten cu o invitație în oraș. Te simți prost să îl refuzi, așa că îi spui că ieși, iar tot programul tău e nevoie să fie regândit.


Sunt de părere că noi suntem persoanele nr. 1 din viața noastră și când am stabilit ceva pe o zi, mă țin de promisiunile față de mine.

Dacă nu reușesc să onorez întâlnirile stabilite cu mine însămi, cum voi putea fi punctuală și serioasă față de o altă persoană?

Ține-te de program, iar dacă ceva intervine după ce ți l-ai făcut, introdu acel element nou în altă zi.


-Include și timp pentru relaxat, hobby-uri și socializat

Am mai menționat asta și în alte articole: e foarte important să ÎȚi PLACĂ PROGRAMUL făcut pe o zi.


Cum poți fi propriul tău prieten? Oferă-ți într-o zi și timp pentru carieră (învățat, muncit, facultate, congrese medicale, exersat suturi), dar și pentru celelalte laturi ale tale.


Văzând de la începutul zilei pe foaie în față că tu ai de gând să mergi și la facultate, să faci și sport și să și ieși cu prietenii seara, vei fi mai entuziasmat de-a lungul zilei. Unele zile au procentaj mai mare către partea de carieră, într-adevăr, dar tot plănuiesc timp pentru mine (meditație dimineața înainte de spital sau citit jumate de oră seara sau yoga între sesiunile de învățat).


-Lasă timp neplănuit

Îmi place să îmi las ore la sfârșitul zilei în care nu plauiesc nimic; să îmi urmez sufletul și cheful atunci.


-Vizualizează cum faci programul cu bucurie

Să vezi cu ochii minții ceva nu înseamnă să stai în poziție de lotus cu ochii dați peste cap și lumânări în jur. Eventual și levitând.


Vizualizăm mereu ce avem de gând să facem: îți faci listă mentală cu ce ai de cumpărat de la magazin și, dacă ești atent, vezi acele alimente în fața ta; plănuiești să ieși în oraș cu prietenii, deja vezi localul și cum vei sta cu ei. De ce să nu folosim asta în sprijinul nostru?


Vizualizează dimineața sau cu o seară înainte cum faci acele activități stabilite pe listă într-o manieră lejeră, zâmbitoare și curajoasă. Eu aplic asta la examene, unde mă vizualizez luând notă bună și performând calmă și încrezătoare.


-De ce nu ai chef de un task

Atunci când, în mod repetat, zile la rândul, săptămâni, nu ,,te trage inima” către o activitate stabilită, e nevoie să ne ducem la visul mai mare pe care îl ai și să te reconectezi cu el. E nevoie să îți dai seama de ce nu te mai identifici cu el și, dacă vrei, cum să te re-identifici că să îți continui activitatea.


Exemplu: nu mai aveam chef de germană la un moment dat. Visul e să plec în altă țară că doctor. Nemaiavând chef de temele la germană, m-am întors să văd de ce nu mă mai văd că doctor în altă țară. Răspunsul pe scurt: pentru că mă văd departe de familie, care e importantă pentru mine. Iar acum e nevoie să îmi schimb ideea despre a fi doctor în altă țară cu una care să îmi producă plăcere, să văd beneficiile, să mă vizualizez bucuroasă și împlinită acolo.



5. Organizat pentru examene


În apropierea examenelor, îmi fac program din timp (săptămâni, zile) și învăț o sesiune dimineața iar, dacă e nevoie, încă una după- amiaza mai scurtă. Eu învăț mai bine dimineața. E important să îți dai și tu seama când înveți cel mai bine, pentru a fructifica asta. Voi face un articol separat cu organizat timpul pentru examene. În continuare, păstrez și timp pentru hobby-uri.



6. Folosește timpii morți


Cel mai mare ,,timp mort” pe care îl am momentan este o oră și ceva de condus până la spitalul unde fac stagiul, dar îmi pun videouri legate de subiecte în care vreau să devin mai bună sau spun afirmații pozitive care mă pun într-o atitudine bună pentru acea zi!


Cât aștepți într-o linie sau în mijloacele de transport, uite-te pe lista ta de targeturi și alege câteva pe care le poți face. Poți fructifica orice timp, dacă vrei! Și nici nu te vei mai plânge că ai așteptat, pentru că, de fapt, ai folosit util acel timp!



7. Triază activitățile pe care le faci zilnic


Mi-am făcut odată o imagine elaborată asupra tututor activităților care îmi umplu timpul. Pe mai multe zile, am scris TOT ce făceam: de la stat pe telefon, baie, mers cu metroul, până la învățat, mâncat și sport. Am observat din ce fac prea mult și aș vrea mai puțin, fiind conștientă că numai eu sunt cea care îmi ocup timpul într-o zi. Așa că vreau să conteze.

În concluzie, îți amintesc să fii blând cu tine atunci când nu îți iese tot ce ți-ai propus și să fii creativ! :)


Poza cover- Ajutor Firma

Comentários


© 2023 by The Blog of a Writer. Proudly created with Wix.com

  • Grey Instagram Icona
  • Grey Facebook Icon
bottom of page