top of page
Alphabet

Prin inima Medicinei

Pencil

Ce am învățat într-un an de condus

Actualizată în: 6 mai 2020

Recent am implinit un an de cand sunt sofer si, uitandu-ma retrospectiv, acest an de soferie mi-a oferit multe lectii importante, printre care au fost presarate si multe bucurii. Doresc sa impart cu voi principalele concluzii pe care le-am dedus despre condus dupa un an de zile.


1. Oamenii te vor claxona

Stai mai mult timp inainte sa intri in sensul giratoriu? Mergi mai incet sau virezi la dreapta mai greu? Unii oameni te vor claxona, acesta e adevarul. Dar e decizia lor cand se enerveaza, tot ceea ce conteaza esti tu si sentimentul ca esti in siguranta. Nu te pune in situatii in care nu te simti confortabil, doar pentru ca cei din spate nu au rabdare!



2. Vei fi implicat in conflicte in trafic

Nu poti multumi pe toata lumea. Daca ai parcat mai stramb, unii iti vor atrage atentia, daca ai condus prea incet in fata lor, cat ei se grabeau si nu aveau loc de depasit, cu prima ocazie vor da geamul jos si iti vor adresa cateva cuvinte pe un ton nervos :) Am crezut ca fac eu ceva gresit sau sunt un sofer rau, oricat imi placea, cand am inceput sa primesc cateva claxoane sau critici. Dar adevarul e ca pentru unii oameni chiar nu esti de ajuns. Si asta e okay, pentru ca pe masura ce timpul trece, inveti din ce in ce mai bine cum sa gestionezi conflictele si chiar sa le eviti.



3. Poti face lucrurile care deseori ni se spune ca "nu se cade"

Acest punct e in special pentru soferii de sex feminin :)



Poti parcurge o distanta mare cu masina, chiar din primul an, pentru ca ai toate informatiile necesare inca din scoala de soferi. Poti sa iti speli masina singura la un self-wash, poti sa iti pui benzina/motorina singura, invata sa schimbi o roata, sa pui apa pentru stergatoare, sa faci plinul, sa verifici uleiul, sa faci controlul farurilor. Desigur, ajutorul este mereu binevenit, dar, da, poti fi si feminina si sa fii peocupata de masina ta, avand anumite cunostinte!


Chiar Henry Ford, fondatorul industriei americane de automobile, a afirmat "Indiferent daca tu crezi ca poti sau crezi ca nu poti, ai dreptate!"



4. Intreaba cand nu esti sigur pe ceva

De exemplu, auzeam la un moment dat un sunet de sub capota, in mod repetat, iar ca sa elimin riscul de a fi ceva daunator pentru mine si pentru masina, am oprit la primul service si am rugat sa se uite. Pana la urma, nu s-a dovedit a fi ceva grav, dar certitudinea trebuie sa fie cea mai importanta. Nu poti porni la drum seara doar cu un far sperand ca nu va fi nicio problema, sau sa auzi anumite sunete care nu sunt in regula de la mecanismul masinii si sa le ignori, pentru ca mergi la risc.




5. Viata ta si a celorlalti din masina depinde de tine

Suna cliseic, dar am constientizat asta cu adevarat cand am inceput sa conduc cu alti oameni in masina. In viata de zi cu zi, cat ei sunt acasa sau se plimba sau se uita la televizor, eu nu sunt responsabila de viata lor. Dar atunci cand acei oameni au pasit in masina pe care o conduci, gandeste-te ca ai puterea de a decide soarta ta si a lor.


Faptul ca ai pe mainile tale viata oamenilor din masina ar trebui sa fie depotriva si cea mai mare onoare, dar si cea mai mare responsabilitate.


6. Vei primi sfaturi si directive

Mai ales daca conduci si, langa tine, pe scaunul din dreapta, se afla o persoana care este si el sofer la randul sau, vei primi multe directive: "aici sa franezi", "vezi ca te apropii prea tare de masina din fata ta", "de ce n-ai semnalizat?". Cred ca cea mai buna varianta pe care o ai atunci este sa ramai calm, fara sa te superi sau enervezi pe persoana de langa tine, pentru ca, in felul ei, incearca sa iti fie alaturi.



7. Mersul prudent nu inseamna slabiciune

Dupa ce am terminat scoala de soferi si mi-am luat carnetul de condus, avem tendinta mereu de a nu semnaliza, de a merge un pic mai rapid, de a nu astepta unele persoane care treceau prin fata masinii, de a fi mai impulsiva, crezand ca asta va da dovada de "cat de bine conduc eu". Dupa un an, pot spune ca am invatat prudenta, empatia si calmul la volan.


Un sofer bun nu este acea persoana care goneste pe strazi, care face depasiri la limita, drifturi spectaculoase si emana furie prin toti porii sai catre toti participantii la trafic. Un sofer bun este acea persoana calma in majoritatea situatiilor, acea persoana care gandeste o depasire foarte bine inainte de a se aventura pe sensul opus, e acea persoana care are rabdare cu batrana care trece mai incet pe trecerea de pietoni, e acea persoana care stie ca timpul de condus este alocat doar condusului, iar timpul de stat pe telefon, e alocat doar telefonului.



Mersul prudent si calm nu inseamna slabiciune, sau ca esti un sofer mai putin bun, dar cred ca cu totii trecem prin "febra carnetului de soferi" imediat dupa ce l-am luat, ca dupa, incet incet, sa devenim soferul cizelat, responsabil si gata sa cutreiere in siguranta drumurile lumii.



Masina mi-a oferit libertate, independenta, responsabilitate si o bucurie imensa legata de faptul ca poti sa vezi singur lumea inconjuratoare, largindu-ti si mai mult orizonturile, acum, la 18 ani.


Drum bun iti doresc!

Comments


© 2023 by The Blog of a Writer. Proudly created with Wix.com

  • Grey Instagram Icona
  • Grey Facebook Icon
bottom of page