top of page
Alphabet

Prin inima Medicinei

Pencil

Cu ce te ajută congresele medicale?

Încă din anul 1, m-am înscris la congrese medicale, iar în acest articol voi prezenta următoarele aspecte legate de acestea:


1. Ce sunt congresele medicale pentru studenți?

2. Cum se desfășoară un congres?

3. Cu ce m-au ajutat pe mine?

4. Exemple de congrese din toată țara

1. Ce sunt congresele medicale pentru studenți?


Acestea sunt evenimente medicale care includ conferințe pe diverse teme medicale, iar unele au și parte practică, de workshop-uri. Participarea la unele e gratis, la altele este contracost. Ca doctori, va fi nevoie să participăm pentru a ne ține la curent cu noutățile din lumea medicală, având în vedere că nimeni un ne va mai preda ca la facultate. Ca student, vin în completarea pregătirii tale la facultate, dar sunt total opționale.



2. Cum se desfășoară un congres?


El este întins pe mai multe zile, în cadrul căruia vor fi programate conferințe, activități sociale (dacă există) și activități practice (dacă sunt incluse). Unele congrese au un anumit număr de activități la care e nevoie să mergi pentru a primi certificatul de participare. Depinde regulamentul de la congres la congres.


Poți participa în mod pasiv, adică mergi la conferințe și workshop-uri sau ca participant activ, care prezintă o lucrare științifică. Am întâlnit des întrebarea dacă este util pentru un student de anul 1 să participe la congrese. Pentru mine a fost extrem de util în anul 1, unde îți faci legături cu oamenii, înveți diverse metode și informații; ca participant activ sunt de părere că e nevoie să ai o bază, dar nimeni nu îți spune,,nu”. Dacă ești pasionat de un domeniu sau subiect, profesorii universitari sau asistenții sunt mereu încântați să ajute studenții care vor să facă lucrări. În plus, poți face postere și să le prezinți în 10-15 minute (la congresele care au așa ceva).


Dacă ești pasionat și ,,însetat¨ de cunoaștere, vei merge ori de care ori consideri, fără să te întrebi dacă locul tău e acolo. Locul tău este unde vrei să fie și ai muncit pentru acel loc de student; folosește-te de oportunitățile care îți apar, fără sa te întrebi dacae devreme sau târziu!


În cadrul congresului Surgicon de anul acesta (27-30 octombrie 2022), uite cum a arătat ziua de vineri, cu activitățile la care m-am înscris și am fost:


9.00 a.m.-1.00 pm: Workshop de microchirurgie la Centrul de Excelență și Medicină Translațională


Ne-a fost prezentat un powerpoint de către coordonatoare cu informațiile de care aveam nevoie, iar după am scos 2 fire dintr-un tifon și le-am introdus înapoi, împletite între celelalte, totul sub microscopul chirurgical. După care am făcut suturi pe un latex întins și am încercat să cos o frunză tăiată (dar răbdarea mea era la sfârșit).


Prânzul la hotelul Pullman


3.30 p.m-4.30 p.m.: conferință ,,From Medical Student to Professor”, Prof. Leela Biant


Care în practică a durat până pe la 6.00 p.m., dar m-am bucurat de fiecare moment al conferinței, cuvintele doamnei doctor făcându-mă să am lacrimi în ochi!



3. Cu ce m-au ajutat pe mine congresele?


Avantajele pe care eu le-am extras din aceste experiențe sunt:


-Congresele sunt bună oportunitate de networking


Cu alte cuvinte, cunoști și îți faci legături cu alte persoane de la care poți învăța, care te pot avantaja în orice fel și cu care poți face un fel de parteneriat, fie că e o prietenie, o ,,ucenicie” să-i zic așa sau doar afli informații utile de la întâlniri tranzitorii cu anumite persoane. Stand în bula ta între casă-facultate, nu ai cum să cunoști oameni care reprezintă uși deschise către noi experiențe și momente unice.


În opinia mea, un om echilibrat este cel care îmbină inteligența mentală cu inteligența emoțională, reușind să își fructifice facultățile mentale la maxim, iar, în același timp, să își facă și să își consolideze relații sănătoase cu ceilalți, în care se dezvoltă reciproc.


-Înveți lucruri noi și devii inspirat

Pe lângă lucrul evident că afli informații cu care nu ai mai intrat în contact și care pot să te ajute pe viitor să iei o decizie medicală decisivă pentru viața și bunăstarea unei persoane, mai câștigi ceva din participatul la conferințe: devii inspirat.


Știi acel moment când te uiți la o persoană atât de fabuloasă, strălucitoare în ochii tăi, care are influență asupra ta, inspirându-te și decizi: ,,Așa vreau să devin!”? Pentru mine, asta se întâmplă la conferințe dacă las oamenii să mă inspire.

Dacă stau pasivă pe scaun și sunt distrasă de altceva, fără implicarea mea completă în discursul persoanei, nu reușesc să ajung la acel sentiment de ,,uau” și inspirație.


-Învăț tehnici practice și le exersez


La congresele care implică o parte practică (cum e IMSCB sau Surgicon), am ocazia să învăț tehnici chirugicale noi și să le și pun în aplicare, sub îndrumarea unui doctor sau al unui student mai mare experimentat.


În anul 1, am făcut ileostomă, în care am scos printr-un dispozitiv un intestin de porc la suprafață și am învățat suturarea lui pe margine. În anul 3, am făcut bypass coronarian pe inimă de porc și simulare de operație de hernie de disc, pe coloană vertebrală de oaie. Anul ăsta, am făcut tehnici de microchirugie și 2 tehnici de chirurgie plastică pe picior de porc (care nu e același lucru cu pielea omului, dar este un prilej bun de învățare și exersare).


-Multiple șanse de ieșit din zona mea de confort


Îmi place să diversific un anumit traiect în viață! Să merg la cursuri mereu și să văd pacienți poate deveni anost, după ce trece entuziasmul inițial. Așa că, prin mers la congrese ies din zona mea de confort, luând microfonul într-o sală plină cu oameni și punând întrebări sau întrebând un doctor dacă dorește să facă poză cu mine. Toate astea mă dezvoltă!



4. Exemple de congrese din toată țara


Acestea sunt cele de care știu eu; dacă mai ai în minte și altele, te rog lasă-mi un mesaj/comentariu pentru a completa lista!

コメント


© 2023 by The Blog of a Writer. Proudly created with Wix.com

  • Grey Instagram Icona
  • Grey Facebook Icon
bottom of page