Top 3 calități ale unui student bun
- Carina Elena Vadavoiu
- 30 oct. 2022
- 5 min de citit
Pentru a începe, voi spune la ce m-am referit prin cuvântul ,,bun”. În viziunea mea, definiția de student bun o dă fiecare în parte, dar cred că toată lumea caută un lucru
comun: atingerea targeturilor pe care și le-a propus, fie că sunt rămasul la buget, trecut examenele sau apropiat de un doctor de la care ar vrea să învețe mai multe.
Acestea fiind spuse, în cei 3+ de ani de când sunt la Facultatea de Medicină, îți prezint cele mai importante calități care m-au ajutat să continui, menținându-mi integritatea emoțională și psihică în această călătorie.
1. Selectivitate
Prin aceasta mă refer la abilitatea de a alege conștient ce vrei să ai în jurul și în programul tău. Cu mirare, am întâlnit mulți colegi care nu reușesc să selecteze într-o zi activitățile cele mai semnificative pentru ei ca persoane și astfel ajungeau la suprasolicitare.
Mă refer aici la abilitatea de a selecta:
-activitățile pe care le incluzi într-o zi
Când îmi fac programul pe o zi, mă întreb ,,Ce e urgent astăzi?”. Intenționez mereu să includ atât activități legate de carieră, cât și ceva relaxant, ceva activ și ceva care implică socializare și prieteni.
O zi are 24 de ore, dintre care 7-8 le dormi. Asupra la restul ai libertatea de a decide ce faci cu ele!

Eu mă ghidez mereu după cele mai importante 5 valori pentru mine în viață pentru a decide ce includ într-o zi. Partea spirituală și descoperirea minții și a emoțiilor fiind primele 2 lucruri spre ca
re tind, țin cont să le includ în fiecare zi în program (prin citit, un curs, scris, văzut un film, etc).
Este FOARTE important să înveți să spui ,,nu” într-un mod diplomat. Nu te feri să îți iei zile libere de la învățat sau să petreci o jumătate de zi în liniște și odihnă. Ca alergător de distanță lungă, știu cât de importante sunt zilele dintre antrenamente, unde, dacă nu ȘTIU SĂ MĂ REFAC, nu o să pot performa bine.
Învață cum te refaci tu și oferă-ți regulat timp de ,,mentenanță proprie”.
-oamenii pe care îi ai în cercul apropiat
Nu pot sublinia această îndeajuns: cu cine te înconjori, asta devii. Și am trăit-o pe proprie piele.
E nevoie să îți stabileșți întâi CE FEL de persoană vrei să devii. Și 2, să te înconjori de persoane care corespund viziunii tale despre tine.

Vreau să devin mai recunoscătoare pentru tot ce îmi oferă viața, astfel că în călătoria mea îmi păstrez aproape oamenii care sunt recunoscători. Vreau să fiu mai implicată în partea practică la facultate și astfel mă întâlnesc cu alți studenți care îmi povestesc cu entuziasm din experiențele lor practice, determinându-mă și pe mine să îmi urmez viziunea despre mine însămi la care vreau să ajung.
-mâncarea
Poate neașteptat, dar văd din ce în ce mai mult că ce dau corpului poate fi combustibil pentru creier și starea mea sau poate fi otravă.
Când nu mănânc ce am nevoie, nu numai că nu am energie fizică, dar mintea îmi e încețoșată, îmi e greu să mă concentrez și nu am chef de învățat.
Există suplimente pentru creier pe care le poți lua pentru a-ți îmbunătăți performanțele, dar o dietă fără exces de alcool, cafea, țigări și dulciuri foarte procesate face minuni! Știu, am sunat că un bătrânel ce zice lucruri clișeice, dar după ce experimentezi pe propria piele diferența dintre starea ta mentală și fizică cu toxine versus cu alimente ce te susțin, nu vei mai reveni la vechiurile obiceiuri.
2. Reziliență
Prin reziliență, mă refer la abilitatea de a-ți menține echilibrul, indiferent de provocările prin care treci. Este convingerea că poți face lucruri grele.
,,Să te confrunți în viață cu provocări este inevitabil; dar să fii înfrânt este o opțiune.” (Roger Crawford)
În cartea să ,, Calm în furtună”, Dr.Robyne Hanley-Dafoe descrie cei 5 piloni pentru a te menține rezilient:

-Apartenența
Fie că e familia, partenerul sau grupul de prieteni, acesta este un loc unde te întorci pentru a te plânge, pentru a suferi și pentru a-ți găsi alinarea, simțind că ești acceptat și iubit. Pentru mine, familia rămâne plasa mea de siguranță și, chiar dacă știu că eu sunt cea care fac treaba grea când e vorba de o provocare în viață, ei sunt acolo pentru sprijin emoțional și mental.
-Perspectiva
Dacă vezi provocarea (ex. Un examen) sau eșecul (ex. Picatul unui examen) ca pe ceva ce te dărâmă sau ca pe ceva din care înveți, depinde de tine! Cum poți vedea diferit situația în care te afli acum?
-Acceptarea
Asta e partea mea preferată. În orice fac în fiecare zi și orice vine spre mine, țintesc către a-mi păstra o atitudine de acceptare, de îmbrățișare a orice.
Dacă ne opunem unei dureri, unei boli, unui eveniment, unei persoane, îi dăm putere asupra noastră.
Dacă permitem lucrurilor să existe așa cum sunt și să te focusezi pe răspunsul pe care îl oferi tu comparativ cu ce ai în față, trecerea prin viață, respectiv facultate va deveni un dans în care intuiești pașii. Tocmai pentru că nu vrei să controlezi dansul, ci să te lași surprins.
-Speranța
Acea fărâmă că ,, se mai poate face ceva” ne ajută enorm. După ce am picat primul meu examen în anul 2, speranța că pot să îmi revin și să continui călătoria asta, în ciuda faptului că NU ȘTIAM CUM la acel moment, m-a determinat să găsesc soluții.
-Umorul
Râzi de tine, de situația în care te afli! Nu mai lua totul așa în serios! Ca o perfecționistă, îmi este încă greu să fac asta, dar să râzi este de multe ori o terapie absolut neașteptată, iar după detensionare, inevitabil îți vin idei și soluții!
3. Curiozitate
Curiozitatea are la bază faptul că îți place ceva, că ești pasionat de acel ceva. Eu sunt pasionată de descoperirea celei mai complexe mașinării pe care o cunosc, care este corpul uman. Cu această motivație în spate, orice devine o oportunitate de explorare.
Nu poți fi curios și, mai mult, inovator, dacă nu ești pasionat de ceea ce faci. Cred că explorarea și curiozitatea sunt niște atribute fenomenale, pe care copiii le exprimă din plin! Vrei să știi mai multe, să ,,îți bagi nasul” când te simți acceptat și apreciat pentru ce faci.
Am o colegă pe care o admir care pune întrebări despre orice, face remarci aproape copilărești, dar în spatele la aparențe, pentru mine este un model de curiozitate și pasiune care depășește spaima de ce cred ceilalți despre ea.

Spre final, vreau să subliniez importanța unei minți deschise. Importantă unui growth mindset, nu a unui closed mindset. Ceea ce înveți la anatomie despre artera tibială, nu rămâne doar acolo, ai dat examenul și pa. Vei mai întâlni artera tibială, o vei vedea, iar ceea ce faci la o materie nu rămâne doar acolo, ci se îmbină și cu altele.
Noi le învățăm ca materii individuale, dar în timp vei vedea că toate materiile sunt interconectate și vei auzi de o substanță de la farmacologie, la fiziologie. Vei folosi o informație de embriologie la anatomopatologie. Important e să încerci să nu privești ce înveți precum niște cutiuțe separate, ci să rămâi deschis la integrarea lor. Interdisciplinaritatea se va întâmpla oricum, fie că vrei sau nu. Un profesor de o materie îți va menționa de ceva de la altă displină; la patul pacientului va trebui să scoți tot din toate cutiuțele mentale și să le îmbini.
În concluzie, vreau să menționez că aceste calități atât de importante pentru mine s-au dezvoltat și continuă să se dezvolte ÎN TIMP. Provocările prin care am trecut m-au forțat să îmi creez reziliența, selectivitatea și curiozitatea.
Îmi doresc pentru tine să te exprimi prin Medicină în propriile culori unice și să nu lași viitoarea ta meserie să te transforme în ceva standard, care niciodată n-ai dorit să devii!
-Carina :)
Poza cover: Scientific American Blogs
Comments