top of page
Alphabet

Prin inima Medicinei

Pencil

Cum sa devii student la UMF ,,Carol Davila"

Actualizată în: 29 mar. 2022

De cand am trecut examenul de admitere si am intrat la facultatea de medicina, mai multe persoane m-au intrebat de pe ce carti am invatat, cum am invatat, ce fel de teste am lucrat, cum m-am organizat singura si mai ales cum am facut fata presiunii examenului care se apropia in clasa a 12ª. Acest articol este pentru voi pentru ca mi-ar fi placut sa gasesc inainte de examen un articol de genul asta care sa ma ajute, sa ma inspire cat de putin. Desigur, eu voi enunta ce a functionat pentru mine, iar voi trebuie sa incercati pe pielea voastra ;)


1. NU TE AXA PE BAC

Nu invata mult pentru bac pentru ca nu te ajuta foarte mult la admitere. Intr-adevar, doar atunci cand iei nota generala si biologia la fel cu alt candidat, abia atunci se departajeaza prin nota de la bac, dar nu te focusa pe bac. Eu am luat 8 si 9 la obiectele de la bac si 85 la admitere, ceea ce a fost suficient pentru buget la medicina.


2. Grile Admitere.ro


Cel mai bun site pe care l-am intalnit pentru grile este acesta. Desigur, sunt si greseli strecurate rar, dar se merita sa il iei. Grile Admitere este o comunitate online de elevi care dau la medicina, se pot consulta singuri si poti face sute de grile din anii trecuti de la toate facultatile de medicina din tara! Iata link: https://www.grile-admitere.ro/#/ Te poti abona si la mailuri care sunt o adevarata doza de motivatie! Siteul este facut de studenti la medicina si poti face teste oriunde de pe telefon! (au si aplicatie)



3. FA PREGATIRE

Pregatirea (meditatia) este foarte importanta pentru ca poti pune intrebari si ai sustinerea informationala si emotionala din partea profesorului. Si nu este neaparat sa faci pregatire cu un profesor universitar. Dar daca asa te vei simti mai sigur pe tine, de ce nu!


4. DESCOPERA STILUL TAU DE INVATAT

Spun la toata lumea asta care ma intreaba cum invat deoarece este ESENTIAL. Exista stilul kinestezic, auditiv, vizual, si scris/citit.

Cu cat mai repede iti identifici stilul de invatat, cu atat mai usor vei retine, iar invatatul caietelor si manualelor va deveni mult mai simplu.

De exemplu, eu sunt auditiva in principal si invatam cel mai usor vorbind si explicand materia. Deci da, vorbeam singura in camera :)


Uite un test pe care poti sa il faci ca sa iti afli stilul, iar la urma ai si moduri de a invata pentru stilul tau propriu: https://www.how-to-study.com/learning-style-assessment/


5. NU TREBUIE SA FII LA PROFIL REAL

Eu am fost profil filologie si am ales acest lucru in clasa a 9-a, cand am decis ca niciun profil nu te pregateste complet pentru medicina. La filologie, am avut foarte mult timp liber fata de stiinte ale naturii si am putut sa studiez singura mai mult, am putut sa fac in particular cu profesorii mai mult. Am ajuns in 2 ani sa fac probleme de chimie corect, am ajuns sa stiu compozitia urinii, sa iti scriu sute de reactii chimice pentru ca am acordat atentie si am invatat si nu pentru ca am fost la stiinte ale naturii.


6. OFERA-TI TIMP DE RELAXARE

Burnout este considerata oficial de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) o boala cu repercusiuni grave. Este acea epuizare, acea lipsa de putere si vitalitate din cauza suprasolicitarii. Nu te epuiza! Invata 4-5 ore pe zi si nu uita sa iti oferi si timp de sport, iesit la un ceai, somn, un film, citit etc.


7. CARTI SI CUM LE-AM INVATAT

La biologie in programa este manualul Corint de clasa a 11-a, iar la chimie sunt doua manuale: de la editura ART clasa a 10-a si unul de la Crepuscul clasa a 11-a. In plus, exista si cartile de grile oferite de editura facultatii pe care trebuie sa le faci!



La biologie: profesoara ne preda pe caiet lectiile si noi acasa mai citeam din maual si invatam in principal din caiet. Manualul l-am luat “la puricat” intr-a 12-a.


La chimie: profesoara mi-a facut fise cu sinteze foarte faine pe clase de compusi. Am un dosar cu fise pt alcani, fise pt alchene, fise pt alcooli si tot asa. Acasa faceam teste date de dumneaei de la toate centrele si de la Bucuresti inclusiv pe lectia respectiva din acea zi. In clasa a 12-a am inceput sa citesc detaliu cu detaliu fiecare carte de chimie.



8. CUM SA RETII NUMERE

La urina, la proteinograma, la hematocrit, la vitamine ai numere de retinut pe de rost. De exemplu, calciul din urina este 0.2 grame. De ce trebuie sa stii atatea numere? Eu merg pe principiul ca daca un pacient in spital vine si te intreaba pe hol daca analiza lui e buna si vezi acolo 0.7 grame calciu in urina, trebuie sa stii sa ii spui ca are prea mult si dupa sa vezi ce nu e in regula.


Eu am retinut toate numerele facand cartonase. Am facut hartiute iar pe o parte am scris “calciu in urina” si pe spatele cartonasului raspunsul “0.2 g”. Cineva ma asculta aproape in fiecare zi din ele si, cum sunt auditiva, ei ma intrebau si eu raspundeam. Cartonasele la care am raspuns gresit veneau separat, si eram ascultata din nou din ele. Tot asa, in fiecare zi, in timp ce eu mai scoteam cele pe care le invatasem, si am ajuns sa invat toate numerele din manualul de bio.


9. NU CAUTA (NEAPARAT) PROFESORI RENUMITI

Nu este o regula ca trebuie sa faci pregatire cu profesori foarte renumiti din orasul tau. Eu la chimie am facut cu o doamna profesoara mai putin cunoscuta dar extraordinara, pe care o avusesem un an la scoala si mi-a placut foarte mult de dumneaei. Desigur, inainte asigura-te ca a mai avut elevi pe care i-a pregatit pentru medicina si au si intrat!


10. FA UN PLAN ZILNIC

De cu seara sau in acea dimineata, fa o lista de lucruri pe care vrei sa le inveti si ai grija sa fie realist planul, pentru ca daca are 20 de activitati intelectuale dificile, nu vei reusi sa le indeplinesti si te vei descuraja. Incepe cu 2-3 task-uri pe zi si mai poti face ceva suplimentar, ca sa vezi care iti sunt limitele .



11. NU PUNE ACCENT PE PROBLEME LA CHIMIE

Problemele-spaima tuturor la chimie! Admiterile au in general 2-3 probleme de dificultate mediu spre greu. Asa ca, din 40 de intrebari la chimie, sa spunem ca nu esti as la probleme. Vei pierde 2-3 puncte. Dar daca te vei axa pe probleme si vei lasa teoria deoparte, vei pierde mult mai multe. Asa ca, focus pe teorie, nu pe probleme!


12. MERGI LA SIMULARI

Iasi si Bucuresti au fost simularile unde eu am fost pentru ca aveam nevoie de o apreciere sincera, bruta, onesta a cunostintelor mele. Si cu apreciere onesta ma refer si la managementul stresului de moment, la managementul timpului pe durata examenului. E maaaare diferenta intre teste acasa cronometrate si atmosfera de examen. Fii sincer si lasa-te testat!


13. TESTEAZA-TE SINGUR ACASA

Nu fa numai teste simple, te uiti pe barem si gata. Incearca sa simulezi cat poti atmosfera de examen! Ia-ti borderouri cu buline pentru raspunsuri, ia-ti subiecte trase la imprimanta, ciorne langa, pune cronometrul de 2 ore jumate si apuca-te! In ultima perioada am facut zeeeci de teste astfel si am invatat sa ma organizez mai bine in timpul pe care il am. Ti-e frica ca nu te vei incadra in timp? Fix asta fa! Pune-ti cronometru si apuca-te! Vei depasi prima data cu 40 min, 30 min, 20 min pana vei ajunge sa te incadrezi in cele 2 ore jumate timpul de la Bucuresti.


14. TESTE TESTE TESTE

Mai este de ajuns sa spun ca trebuie sa faci sute de teste?


Nu o sa iti spun clasicul –nu te descuraja cand ei nota mica-, ci iti voi spune contrariul. Plangi, descurajeaza-te, enerveaza-te, du-te si alearga de nervi, iar dupa, daca esti facut intr-adevar pentru asta, vei gasi puterea in tine sa te ridici si sa vezi ce ai gresit, sa identifici erorile de rationament si sa vezi cum poti sa iti imbunatatesti cunostintele pentru a fi demn sa te numesti student la medicina.


15. EXERCITII PENTRU EMOTII INAINTE DE EXAMEN

Cu cateva zile inainte, foarte multa presiune se va aduna pentru ca, poate daca constient nu o simti, in inconstient ti s-au adunat toate expresiile primite din jur de genul „medicina e grea”, „examenul e dificil”, „vai ce greu e la Bucuresti”, „o sa ai mult de invatat”. E in regula, nu poti impiedica interactiunea cu oamenii, dar poti sa vezi ce faci cu emotiile tale. Vei invata sa le manuiesti cum doresti. Inainte cu cateva zile de examen, lumea ma intreba cum ma simt si daca nu sunt stresata. Iata ce am facut:


- Afirma ca „nu sunt stresat”, „sunt foarte bine” si zambeste! Chiar daca nu o crezi, fa asta si vei vedea ca vei ajunge sa o crezi.


- Mediteaza. Sunt nenumarate aplicatii pentru asta cum ar fi Headspace, Calm, Bodhi si foarte multe meditatii ghidate pe YouTube. Cauta: meditation for calmness, meditation for courage.


- Fa sport. Chiar daca corpul tau nu are niciun chef sa se miste, gaseste cea mai mica forta pe care o ai sa te duci la sala sau afara sa faci exercitii vreo ora. Oboseste-te, pune-ti muzica in casti, alearga pentru ca se vor elibera endorfine pentru buna-dispozitie! Dupa aceea, iti vei multimi pentru decizia luata!


- Aminteste-ti tot ce ti-ai propus in trecut si ai indeplinit. Asta iti va da incredere.


- Vorbeste cu studenti care te incurajeaza!


- Urmareste-ti respiratia. In inspir, expir, inspir, expir pentru 5 minute incontinuu. Asta se aplica cand fricile dau navala peste tine.


- Videouri motivationale!


16. VORBESTE CU OAMENI DIN DOMENIU

Okay acum ai grija cu cine vorbesti. Poate ai vorbit la un moment dat cu studenti sau cadre medicale care nu s-au purtat incurajator si te-ai simtit fara motivatie dupa, dar sunt si oameni superbi care te pot ajuta. Multumesc studentilor minunati care nu au aruncat cu negativisme si au fost o adevarata comoara de cunostinte, incurajari si pozitivism pentru o eleva de clasa a12-a!


17. INTRA IN GRUPURI DE ADMITERE

Cauta pe facebook, whatsapp, messenger, instagram pagini si grupuri legate de admitere. Vei afla foarte multe si te vei familiariza incet incet cu atmosfera. In cazul meu, nu mi-au placut paginile de instagram pentru ca ma descurajam un pic. Instagramul vizeaza vizualul foarte mult, iar eu nu sunt vizuala. Si vedeam numai caiete colorate, markere de la Stabilo, stickere, post-ituri si eu nu folosesc toate astea pentru ca sunt auditiva si invat vorbind.


Iata cateva linkuri de grupuri pe Facebook:


18. INVATA LOGIC, NU PENTRU NOTA

Nu te focusa pe nota de examen, cel putin nu fa o obsesie din asta. Invata pentru informatii, invata din placere, invata pentru ca biologia si chimia sunt absolut superbe! Cauta frumusetea in ce inveti, cauta magicul, frumosul.



De ce am ales medicina? Pentru ca organismul uman este masinaria suprema si eu vreau sa ii aflu secretele si modurile de functionare.


Daca ai ajuns pana aici, iata un cadou:

In acest link gasesti mai multe subiecte de medicina, poate mai sunt si de la famacie, dentara etc. https://drive.google.com/drive/folders/1tEG9pdChz_yl802xrAHhkgc9LioDQ40c?fbclid=IwAR1CTdkOQ8mcmzF5Rl_07qSQo9fijuimI6Ln-PsPQ8DFIbD0hDTwEzmMLCQ


Daca mai ai nevoie de lamuriri si suport moral, drag viitor student la medicina, sunt aici pentru tine. Imi poti da cerere pe Facebook (gasesti in Menu bara catre Fb) si ma poti urmari pe pagina de instagram!


Multa rabdare, bucurie si curaj iti doresc!

1 Comment


Zena Ade
Zena Ade
Sep 06, 2019

So proud to see my drive shared here! Thank youu and good job with this one

Like

© 2023 by The Blog of a Writer. Proudly created with Wix.com

  • Grey Instagram Icona
  • Grey Facebook Icon
bottom of page