EQ și IQ
- Carina Elena Vadavoiu
- 7 mai 2020
- 11 min de citit
În fiecare zi cand mai aflu lucruri noi despre mașinăria minunată care suntem, mă gandesc cat de fain ar fi sa beneficieze mai multa lume de informatiile de genul asta, asa ca am adaugat o categorie noua in care voi vorbi despre experientele mele pe calea dezvoltarii personale, în speranta ca ești și tu, dragă cititor, un căutător al adevărurilor.
1. Ce sunt EQ si IQ si la ce ne folosesc?
2. Cele doua inteligențe aplicate in viata ta
3. Cum iti vezi nivelul de EQ?
4. Cum observi cand EQ este scazut?
5. Ce putem face pentru a avea un EQ mai inalt?
1. Ce sunt EQ si IQ si la ce ne folosesc?
EQ-ul este coeficientul tau emotional sau inteligenta emotionala.
IQ este coeficientul de inteligenta intelectuala.
Asadar, tu, noi, eu, avem cu totii mai multe tipuri de inteligenta: intelectuala, emotionala si spirituala. Nu stiu de voi, dar cand vorbesc despre faptul de a ajunge la potentialul meu maxim, ma refer la ideea de a atinge apogeul la fiecare inteligenta a mea.
Inteligenta emotionala inseamna abilitatile noastre de a:
-gestiona emotiile si starile care vin peste noi;
-de a discerne emotiile care nu ne ajuta, de cele constructive;
-avea majoritatea relatiilor armonioase;
-iesi din stari joase, care nu ne ajuta;
-observa emotiile altor oameni;
-ne ridica increderea in sine.
Inteligenta intelectuala este:
-abilitatea de a rezolva probleme matematice;
-abilitatea de a intelege si opera cu concepte stiintifice;
-abilitatea de a intelege foarte rapid niste concepte;
-abilitatea de abstractizare.

Dupa cum reiese si din desenul atasat, de la inteligenta fizica, a corpului, trecem la cea intelectuala, dupa la cea emotionala si in final la cea spirituala. Asta nu inseamna ca poti fi inteligent din punct de vedere emotional, doar atunci cand ai atins IQ-ul lui Einstein.
Sunt multe persoane care au foarte mult tact la oameni si se descurca excelent cu emotiile, dar nu stau chiar asa de bine pe partea de cultura generala sau la scoala.
Ele se pot masura, desi pe partea de inteligenta intelectuala s-au dezvoltat teste mai veridice. Exista nenumarate teste de IQ pe internet, dar si in librarii, cat si la psihologi.
TIP: Unele scoli au psiholog care pun la dispozitie teste de IQ; e nevoie doar sa intrebi daca exista asta la tine la scoala/facultate/ serviciu.
Atunci cand mai vorbesc cu unii oameni despre gestionarea emotiilor, nu pot sa nu observ conceptul foarte încetățenit cum că orice are legatura cu emotii, ritm interior, putere personală, dezvoltare personala, sunt, de fapt, chestii mistice, holistice si care pot fi practicate doar de yogini in pestera, postind toata viata lor.
Ce vorbesc eu aici este atat de simplu; asa cum poti intelege ce e inteligenta intelectuala pe care s-a pus asa mult accent, iar societatile ne preseaza de mici sa ne indopam cu informatii, asa poti intelege si ce sunt abilitatile tale emotionale. Ele nu sunt doar pentru sfinți, ele nu sunt pentru o clasă restransa; ele sunt pentru toata lumea!


E interesant de observat, daca vei vrea sa te uiti in jurul tau, cum oamenii mari, adultii, au obiceiuri emoționale ale unui copil de 10 ani:
iubitul nu imi da atentie, ma bosumflez si il evit; mi-am luat un telefon nou si am impresia ca eu sunt cel mai tare de pe planeta; copilul nu m-a ascultat si nu si-a pus farfuria in ghiuveta, hai sa tip la el si sa il cert; doamna de la ghiseu nu se misca asa rapid cum am vrut eu, o înjur si o fac proastă (in fata sau in absenta ei); o vanzare nu a mers cum te asteptai, dai vina pe cei din jur ca au fost incopetenti.
Scoala, familia, mediile academice ne incurajeaza sa ne dezvoltam din punct de vedere intelectual, sa citim, sa ne culturalizam, sa avem cultura generala, sa rezolvam probleme,
astfel incat ajungem la 40 de ani sa stim ce inseamna fotosinteza, dar sa nu stim ce faci cand te loveste o criza emotionala.
De ce? Pentru ca aproape nimeni nu vorbeste despre faptul ca poti sa iti schimbi starile sau ca poti sa citesti emotiile altora.
Eu am crescut intr-un mediu iubitor si minunat, dar cand am ajuns pe la 15-16 ani am inceput sa vad ca unele lucruri nu merg asa armonios si nu sunt mereu fericita. Din contra, ma afectau foarte mult cuvintele celorlalti, eram influentata foarte usor de starile altora; o singura discutie mai aprinsa cu cineva ma facea sa fiu nervoasa toata ziua, iar oamenii ma faceau sa sufar.

Pana am descoperit ca nu oamenii ma fac sa sufar, ci doar eu pe mine insami! :)
Si am inceput sa imi dezvolt inteligenta emotionala si, odata cu ea, viata mea devenea din ce in ce mai geniala si mai colorata si am inceput sa pot sa vad nuante, aspecte ale vietii pe care altii nu le pot vedea, avand un mai bun control asupra mea.
Citeste mai multe despre cum iti creezi tu emotiile aici.
IQ-ul nu se schimba toata viata ta; ce inteligentă intelectuală iti este data din codul genetic, cu ea vei opera toată viața, indferent de vârstă. Ce poti schimba este inteligenta emotională care este foarte, foarte puternică!
2. Cele doua inteligențe aplicate in viata ta
Cred ca in viata fiecaruia dintre voi au fost momente de genul: tu la o masa, facand teme pentru scoala sau un proiect important si nu ai idee cum sa rezolvi o chestiune/ problema.
Automat, creierul tau vine cu mai multe solutii si idei ca sa rezolvi problema. Poti suna pe cineva, poti sa o chemi pe mama, poti sa cauti pe net informatia. Crede-ma, iti vin o gramada de idei de fiecare data cand te confrunti cu ceva din punct de vedere intelectual; unele mai aplicabile decat altele.

Acum, imagineaza-ti sau aminteste-ti cum te enervai cand nu iti iesea o problema, cand nu reuseai sa intelegi ceva. Aminteste-ti cum te apuca panica ca vine examenul ala sau ai prezentarea aia zilele urmatoare si tu nu ai reusit sa faci nimic. In acest punct, vin in joc abilitatile tale emotionale: sa iti vezi emotiile, sa decizi daca vrei sa le pastrezi sau nu si dupa sa te gandesti, asa cum ai facut si mai sus, la strategii de a manui furia si frica si de a le inlocui cu ceva mai benefic pentru proiectul tau: curajul si calmul.
Dacă tu nu deții instrumentele necesare de a gestiona avalanșa de emoții care vine peste tine, îți va fi periclitată performanța, relațiile, propria sănătate și alimentezi obiceiurile care îți fac rău.
3. Cum iti vezi nivelul de EQ?
Cand am aflat de inteligenta mea emotionala, am inceput sa ma intreb care e situatia mea; eu cum ma descurc. Cel mai bun barometru pe care il folosesc pentru a vedea cum stau cu partea emotionala si ce mai am de lucrat, este observarea, efectiv, a vietii mele. Cu cat sunt mai fericita si am relatii cat mai armonioase, cu atat inteligenta mea emotionala e in regula.
Uite-te la tine asupra acestor aspecte:
-observarea emotiilor care apar
-stii ce impact are fiecare emotie asupra ta si a relatiilor
-evaluare realistica a abilitatilor si a limitarilor pe care le ai
-incredere in sine
-controlul emotiilor si a impulsurilor de moment
-ce incredere pot avea oamenii in tine
-constiinciozitate asupra responsabilitatilor pe care le ai
-skill-ul de a-ti ajusta starea emotionala in fata situatiilor neprevazute
-capacitatea de a vedea in jur oportunitati
-empatie: sa vezi emotiile altor persoane si sa faci actiuni care sunt in ajutorul lor
-abilitatea de a te organiza zilnic si de a lua decizii
-abilitatea de a conduce si de a inspira cu o viziune
-abilitatea de a influenta in bine oamenii
-comunicare: skill-ul de a transmite mesaje convingatoare si clare
-ascultare: abilitatea de a-i asculta pe ceilalti
-abilitatea de a produce schimbari
-capacitatea de a transforma conflictele in situatii intelegatoare
-abilitatea de a construi si mentine o pânză de relatii
-lucru in echipa si cooperare cu colegii

EQ-ul se refera la toate aceste aspecte, iar cel mai bun juriu esti tu. Cum stai la fiecare dintre ele? Cand a fost ultimul conflict pe care l-ai avut? Cand a fost ultima data cand te-ai enervat si ai injurat pe cineva? Cat timp a trecut de cand ai avut o situatie noua si tu ai reactionat impulsiv?
4. Cum observi cand EQ este scazut?
Pentru a clarifica si mai mult, am vrut sa arat si cateva aspecte ale unei vieti traite cu un nivel de inteligenta emotionala scazut:
-te enervezi in fiecare zi :)
-situatiile total neasteptate te dau peste cap si doresti sa te intorci la situatia de dinainte
-ai in vocabularul tau cuvintele astea: TREBUIE, NU POT, EU (NU) MERIT, NU SUPORT
-dai vina pe orice si pe oricine
-nu iti asumi evenimentele care se intampla in viata ta
-adeseori simti ca esti plin de ganduri si de emotii, fara sa reusesti sa le descalcesti
-nu ai invatat nimic nou de mult timp
-nu esti constient de faptul ca poti alege emotiile pe care ss le simti
-ti se pare ca EQ-ul nu e pentru tine :)
-ai multe relatii nearmonioase

-te certi des
-esti foarte irascibil
-depinzi de emotiile celorlalti: daca gasca ta nu se simte bine, nu te simti si tu (si invers)
-nu iti pasa in general de cum ii faci pe ceilalti sa se simta
-nu doresti sa gasesti solutii; te focusezi si te plangi de problemele din viata ta
-ti se pare ca esti des stresat si nu vrei sa faci nimic in legatura cu asta
-nu stii ce impact are fiecare emotie asupra corpului, performantei si bunastarii tale
-gasesti mereu aspecte care nu merg ok; esti negativist
-nu poti spune despre tine ca ai gasit fericirea
-imparti oamenii in buni/rai; prosti/destepti
-nu asculti pe cei care vor sa vorbeasca cu tine
-obisnuiesti sa razi de altii, in loc sa le vezi calitatile
E ok oriunde te afli. Obisnuiam sa iau dezvoltarea inteligentei mele emotionale ca pe o povara, ca pe ceva ce trebuie sa fac, ca sa fiu fericita si ca sa fie si ceilalti fericiti in jurul meu. Citeam, ma uitam la documentare, meditam, faceam atatea exercitii, spuneam afirmatii, ca sa ajung sa fiu acolo sus, sa am un nivel de EQ ridicat si astfel, sa ma aplaude lumea si sa vada ce minunata sunt eu.
Dar asta a tinut pana la un punct, pentru ca este o adevarata provocare calea aceasta a dezvoltarii personale, iar un motiv care nu este de ajuns de puternic, nu ma duce departe.
Este o chestiune de alegere: vrei sa fii fericit si sa ai relatii armonioase sau nu? Realizezi ca poti sa iti creezi starile pe care le doresti sau nu? Vrei sa treci la treaba sau mai stai la nivelul la care esti inca un pic?
Niciuna din cele doua variante nu e mai buna decat cealalta. Sa vrei sa stai la nivelul la care esti e in regula, la fel ca dorinta de a invata mai multe despre tine. Nimeni nu iti impune :)
5. Ce putem face pentru a avea un EQ mai inalt?
Exista doua parti superbe (printre multe altele) in dezvoltarea inteligentei emotionale pe care eu le-am experimentat (si care nu pot fi simtite atunci cand ramai toata viata la o inteligenta emotionala a unui copil de 10 ani):
-cand faci conexiunea de ce un anumit comportament nu e benefic pentru tine (ai un adevarat EVRICA in momentul ala)
-cand incepi sa aplici solutiile si sa inlocuiesti vechiul obicei si vezi, efectiv, ca noile practici functioneaza mult mai fain
Exercitii:
-Afla despre emotiile negative si cele pozitive
Emotiile negative sunt cele care nu te avantajeaza in jocul vietii: furia, vina, mandria, apatia, rusine, frica, dorinta.
Emotiile pozitive sunt cele care te ajuta sa iti atingi obiectivele si te sustin cu energia lor mare: curaj, acceptare, iertare, incredere, optimism, intelegere, iubire, pace, fericire si recunostinta.
Depinde de tine pe care vrei sa le pastrezi si daca te-ai saturat sau nu de emotiile joase, care te incurca mereu si iti strica ziua.

-Observa ce simti si ce gandesti
Pentru a reusi sa "te joci" cu emotiile si gandurile tale si "sa le jonglezi", e nevoie intai sa vezi ce gandesti si ce simti; ce e acolo in tine.
Opreste-te din cand in cand din valul gandurilor si intreaba-te: ce gandesc acum? E un gand benefic pentru mine sau nu? Observa-ti emotiile: ce simti in anumite momente ale zilei? Sunt emotii benefice sau distructive pentru tine?
-Afirmatii
Chestiile astea mi se pareau la inceput o pierdere de vreme si o ciudatenie. Nu reuseam sa inteleg cum niste cuvinte spuse in gand sau cu voce tare pot sa ma ajute sa nu ma mai enervez atata sau sa nu mai judec oamenii.
Ideea e că, prin cuvinte, noi programăm creierul.
Suna ca scos din Matrix, dar stiau ei ce stiau cand au facut filmul ;).
Prin cuvintele pe care le folosim, rostite sau gandite, ne programam felul in care vrem sa ne comportam. Daca eu spun in stanga si in dreapta ca "ce incompetenta e aia", "ce rece e cu mine", "sunt o neîndemanatica", "asa sunt eu, mai uituc", ceea ce spun, incet-incet, in timp, imi creeaza realitatea. Voi vedea doar oameni incompetenti, doar răceala din oameni; voi avea o impresie despre mine ca sunt neîndemanatic mereu si ca nu am o memorie buna.
Unele din afirmatiile mele zilnice sunt: "ma aprob pe mine insami", "ma iubesc si imi place de mine", "ziua imi este presarata cu oportunitati minunate", "am o minte de milionar", "sunt un magnet pentru prosperitate", "imi propun sa ma eliberez de tiparele mentale care nu ma sustin".

Nu sunt IT-ist, dar asta e programarea pe care o stiu eu.
Cand am inceput sa inlocuiesc vechile cuvinte cu noile afirmatii, am inceput sa vad o alta lume.
Exemplu: credeam despre o colega la facultate ca nu e desteapta, ca face lucruri doar ca sa atraga atentia, iar singurul ei hobby este sa flirteze.
Mereu cand ma gandeam la ea, imi spuneam in gand cat de superficiala, incultă si prefacută este.
Prin urmare, care credeti ca era relatia mea cu ea? Nu prea buna.
Pana cand, am decis sa nu mai gandesc un singur gand negativ despre cineva (fac progrese) si cand ma gandeam la ea, spuneam in gand: "Ea este prietenoasa; este frumoasa, isteata si buna la suflet. Imi place de ea pentru ca e calma si se implica in activitati."
Dupa numai o saptamana de acest exercitiu (cand imi aduceam aminte sa il fac), a inceput sa se schimbe dinamica dintre noi doua: am inceput sa vad ca e inteligenta, are cultura, e foarte frumoasa, e sufletista si are idei super! Am inceput sa ne complimentam si sa vorbim prieteneste.
-Citeste carti pe acest domeniu
Multe orizonturi si idei noi iti vin cand te lasi inspirat de cuvintele cuiva! Cum am stabilit, cuvintele au putere!
-Meditează
Adevarata meditatie este facuta, intr-adevar de budistii de pe munte, dar exista nenumarate moduri prin care o persoana ca tine, in secolul 21, intr-un oras aglomerat, avand un serviciu si task-uri de facut, sa isi gaseasca pacea timp de 10-15 minute intr-o meditatie.
Cele mai accesibile sunt meditatiile ghidate. Pe YouTube sunt multe, multe exemple cu durată pornind de la 5 minute pana la 2-3 ore; incearca sa cauti: "meditation for calm", "meditation for gratitude", "meditation for stress".
TIP: eu am inceput sa meditez cu aplicatia BODHI; este foarte ok pentru incepatori si inca o mai folosesc, pentru ca unele meditatii ghidate mi-au ramas la suflet.
Ce e fain la aplicatia asta este ca: e gratis si ai rutine pe care le poti asculta zilnic timp de 30 min, plus videouri scurte. Rutinele de meditatie facute de ei sunt simple, dureaza 10 minute zilnic din timpul tau si te invata despre empatie si control mai bun al mintii tale.

-Cand ai gandit sau spus ceva negativ despre cineva, ofera 3 aprecieri in schimb
Este un exercitiu aproape copilaresc, dar asa e si inteligenta emotionala a multora dintre noi: ca a unui copil.
E un exercitiu super fain, pentru ca te face sa vezi ca fiecare din jur chiar are lucruri faine si nu numai defecte pe care le vezi tu!
Pentru mine a fost foarte frumos si benefic pentru ca obisnuiam sa ma cred (si mai revine asta) regina pamantului si ca fiecare om e mai prejos decat mine. Facand asta zilnic, am ajuns a realizez ca nu numai eu am calitati si am abilitati faine, dar sunt MULTI, chiar TOTI de langa mine care se pricep la ceva sau stiu ceva mai bine decat mine!
-Aprecieri
Spune aprecieri la oameni; incepe sa complimentezi persoanele de langa tine pentru modul in care se poarta, pentru ca iti sunt alaturi, pentru felul lor de a fi, pentru calitatile lor.
Nu stiu de voi, dar mie mi se par foarte sexy si empowering persoanele care se ocupa de sanatatea lor mentala! Iubesc sa vad persoane care, pe langa faptul ca se intereseaza de cultura generala, de stiinta, de arta intr-o oarecare masura, isi dezvolta si partea emotionala si psihica! Asta imi indica o persoana responsabila de propriile pânze emoționale care se afla in ea, imi arata o persoana care nu va arunca vina pe ceilalti si care se poate adapta in orice situatie va fi pusa!
Daca mai ai exercitii pe care le faci pentru propria ta stare de bine, te incurajez sa imi dai mesaj! Sunt curioasa ce aplici tu in viata ta pentru a te simti bine si in forma!
Te iubesc,
Carina

Comments